Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Kutatók felfedezték, hogy a nagy mennyiségű cukor amit elfogyasztunk, felborítja a máj metabolizmusát - anyagcseréjét.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

A hormon ellenes finomított cukor és fruktózszirup

A vancouveri (Kanada) székhelyű Child & Family Research Institute (Germek- és Családegészségügyi Kutató Intézet) munkatársai felfedezték, hogy a nagy mennyiségű cukor (akár közönséges, akár gyümölcscukor - fruktóz), amit elfogyasztunk, felborítja a máj metabolizmusát - anyagcseréjét.

Természetes, hogy a kutatók nagy érdeklődést mutatnak a cukorfogyasztás hatásai iránt, mert a civilizált étrend túl sok cukrot tartalmaz. Az amerikaiak fejenként és évente 33 kg közönséges cukrot és ezen felül még 20 kg magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot fogyasztanak el. A fruktózt főként üdítőitalokban, édességekben és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerekben alkalmazza az élelmiszeripar.

A májba kerülve a cukor zsírsavvá alakul, és ez a cukorból kialakított zsírsav - amint az elvégzett laboratóriumi állatkísérletek és a májsejt-kultúrán végzett kísérletek bizonyítják -, ha a normálisnál nagyobb mennyiségben van jelen,"elhallgattat" egy gént, az SHBG-t (sex hormone binding globulin). Ennek az a következménye, hogy csökken a vérben az SHBG fehérje, ami kontrollálni tudja a nemi hormonok: a tesztoszteron és az ösztrogén mennyiségét a vérben.

A testszerte nagyobb mennyiségben cirkáló nemi hormonok fokozzák az akne, meddőség, petefészek-ciszta, méhrák kockázatot a túlsúlyos nőknél. Az abnormális SHBG fehérje-szint felborítja a szervezetben az ösztrogén és a tesztoszteron finom egyensúlyát, ami szív- és érrendszeri betegségek kifejlődéséhez vezet, főként nők esetében.

"Azt fedeztük fel, hogy a helytelen táplálkozás - túl sok cukor fogyasztása - alacsony SHBG szintet eredményez a vérben, ami "kiüti" a máj anyagcseréjét - és ez ki is mutatható még jóval azelőtt, hogy a betegségek tünetei megjelennének" - mondta a kutatásvezető.

Forrás: Child and Family Research Institute





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass