Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A feldolgozott élelmiszerekben, édességekben és süteményekben található adalékanyagok károsíthatják a gyermekek pszichés egészségét.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Tiltakozás az adalékanyagok ellen

A feldolgozott élelmiszerekben, édességekben és süteményekben található adalékanyagok károsíthatják a gyermekek pszichés egészségét, például hiperaktivitást válthatnak ki. Ezt a Southampton University kutatócsoportja mutatta ki 3 és 8 év közötti gyerekeken, akik a különféle mesterséges színezékek és tartósítószerek keverékétől hiperaktívvá és figyelemzavarossá válnak.

Jim Stevenson professzor, a csoport vezetője szerint a kísérlet eredménye elég egyértelmű ahhoz, hogy az Európai Unió törvényben szabályozza az adalékanyagok használatát, vagyis tüntesse fel a csomagoláson, ha egy adott élelmiszer „súlyos károsító hatást gyakorolhat az egészségre”.

A Daily Mail című angol újság szerkesztősége a tesztek eredményeit látván kampányt indított az olyan gyanús színezékek betiltására, mint a tartrazin (E102), a ponszó 4R (E124), a „sunset yellow”, azaz naplemente-sárga ( E110), a karmazsin vagy azorubin ( E122), a kinolinsárga (E104), az alluravörös AC (E129), és be szeretnék tiltatni a tartósítószerként széles körben elterjedt nátriumbenzoátot is (E211).

A szakértők egy része szerte a világon kétkedéssel fogadta a southamptoni kísérletből levont következtetéseket. A brit Élelmiszer-biztonsági Hivatal mindeddig nem reagált érdemben a professzor indítványára, csak annyit közölt, hogy az adalékanyagok kivonása az egyes gyártók üzleti megfontolása alapján történhet, ám a hiperaktív gyermekek szüleinek ügyelniük kell arra, hogy gyermekeik étrendjéből száműzzék a felsorolt mesterséges vegyületeket.

Forrás: www.dailymail.co.uk/Ideál





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass