Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Ha csak hetente egyszer használunk bútorápoló, ablaktisztító vagy légfrissítő sprayt, már akkor is 30-50 %-kal megnöveljük a felnőttkori asztma kockázatunkat.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Minden 7. asztma oka a spray

Akárcsak ha hetente egy alkalommal, rendszeresen használunk a takarításhoz bútorápoló, ablaktisztító vagy légfrissítő sprayt, már akkor is 30-50 %-kal megnöveljük a felnőttkori asztma kockázatunkat.

A spray-k veszélyességét már eddig is igazolták a munkaegészségügyi vizsgálatok, de annak még eddig senki nem nézett utána, hogy aki nem a foglalkozásából kifolyólag, hanem háziasszonyként, csak heti egy-egy alkalommal használja ezeket az eszközöket, az mekkora veszélynek teszi ki magát.

A világon az egyik legnagyobb adatbázisból dolgoztak a kutatók, az Európai Közösség Légzőszervi Egészség Felmérésének anyagából. Emellett megkérdeztek és követték 9 éven át a légzőszervi egészségi állapot-változását 3500 embernek, 10 európai országból.

Feljegyezték az asztma, köhögés panaszokat a vizsgálat elején és közben, és megkérdezték azt is, hányszor használ az illető hetente tisztító eszközöket.

Megállapították a kutatók (Barcelona Város Orvosi Központjának Környezetepidemiológiai munkatársai), hogy minél gyakrabban és minél többféle sprayt használ valaki, annál nagyobb esélye van a felnőttkori asztma kifejlődésére.

A legveszélyesebbek: a légfrissítők, a bútortisztító és az ablaktisztító sprayk.

Bár a vizsgálatnak nem volt célja, hogy megállapítsa, milyen módon vezetnek asztmához ezek az eszközök, néhány feltételezésük van a kutatóknak: mivel az asztmát valami irritáló anyag idézi elő, a spray-k pedig szenzitizáló anyagot tartalmaznak, amely az asztmát kiváltja, és emellett gyulladás-választ keltenek, ami szintén jellemző az asztma betegségre.

A kutatók becslése szerint minden hetedik felnőttkori asztma a sprayk számlájára írható.

Forrás: EurekAlert/Független





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass