Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A Michigan Egyetem kutatói új tanulmányukban kimutatták, hogy a korábbi feltételezésekkel szemben a dohányzás nemcsak az arcon, hanem az egész testfelületen is növeli a ráncosodás mértékét.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Nemcsak az arcbőrt öregíti a dohányzás

Az Archives of Dermatology c. folyóiratban megjelent tanulmányban a Yolanda Helfrich által vezetett kutatócsoport 82 személy jobb karjának belső bőrfelületéről készített felvételeket, majd elemezték a bőr öregedésének mértékét a dohányzó és a nemdohányzó csoportban. A vizsgálati alanyok életkora 22-től 91 évesig terjedt, ami lehetőséget adott rá, hogy rögzíteni lehessen a fiatalabb és idősebb bőrfelület természetes állapota közötti eltéréseket.

A dohányzó csoport tagjai átlagosan 24 éve cigarettáztak, ami a napi mennyiséget tekintve a néhány száltól a négy dobozig terjedt. A kutatók egy kilenc pontból álló skála segítségével határozták meg a bőrkárosodás mértékét: a 65 év felettiek esetében nagyjából két pont eltérés mutatkozott a dohányzó és a nemdohányzó csoport között, a 45 év felettieknél pedig körülbelül egy pont különbséget lehetett kimutatni. A bőr öregedésének mértéke összefüggött azzal, hogy valaki átlagosan hány dobozzal szívott naponta, és hogy hány éve dohányzott - olvasható a BBC hírportálján.

„Már korábban is ismert volt, hogy a dohányzók arca jobban ráncosodik, mint nemdohányzó társaiké. Mi azonban olyan bőrfelületet vizsgáltunk, amely nincs kitéve a napsugárzás bőrkárosító hatásának, vagyis sikerült egyértelmű bizonyítékot találni rá, hogy a dohányzás önmagában is jelentős mértékben öregíti a bőrt” - mondta Helfrich.

Annak tisztázásához még további kutatások szükségesek, hogy a dohányzás pontosan milyen módon növeli a ráncok mértékét. Az már korábban is ismert volt, hogy a dohányzás hatására fokozódik a bőrben lévő egyik enzim, az ún. mátrix metalloproteináz-1 (MMP-1) aktivitása, amely a bőr kollagénrostjainak fokozott lebomlását vonja maga után, csökkentve ezzel a bőr feszességét. „Ez a fajta bőrkárosodás semmiféle öregedésgátló krémmel nem fordítható vissza, így ha minél tovább el akarjuk kerülni a ráncokat, a legjobb ha nem gyújtunk rá többet” - tette hozzá a kutatás vezetője.

Forrás:origo.hu





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass