Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Két gén segítségével gyors és egyszerű vizsgálattal megállapítható, hogy meggyógyulnának-e a mellrákos betegek a kemoterápiától.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Mellrák: kideríthető, segít-e a kemoterápia

Két gén segítségével gyors és egyszerű vizsgálattal megállapítható, hogy meggyógyulnának-e a mellrákos betegek a kemoterápiától - állítják brit kutatók.

Az Aberdeen Egyetem kutatói szerint a két gén képes előre jelezni, hogy miként reagálnak a rákos sejtek a docetaxel nevű hatóanyaggal végzett kezelésre. Ez a leginkább elterjedt kemoterápiás módszer, és sok mellrákos nő feleslegesen szenvedi végig a rendkívül megterhelő és számos mellékhatással járó kezelést.

"Most először találtunk géneket, amelyek felismerik, hogy melyik rákos sejt reagál a kemoterápiára és melyik nem" - mondta Andy Schofield kutatásvezető. A remények szerint az új eljárás révén személyre szabott gyógymódot lehet kidolgozni és elkerülhető a felesleges szenvedés.

Még csak az első, mesterségesen tenyésztett ráksejtekkel végzett kísérleteknél tartanak Aberdeenben - hangsúlyozta Rachel Rawson, a Breast Cancer Care brit emlőrák alapítvány munkatársa. "Távolról sem értjük még pontosan a genetika összetett szerepét a mellrák gyógyításában. További kutatásokkal lehet csak megállapítani, hogy a laboratóriumban elért eredményeket hogyan kamatoztathatjuk a gyakorlatban" - mondta Rawson a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság honlapján megjelent beszámolóban.

Mindeközben svájci kutatók jó hírekkel szolgálnak a viszonylag ritka, ám annál agresszívebb HER2-pozitív típusú gyulladásos mellrák gyógyításával kapcsolatban: a legfrissebb vizsgálatok szerint a herceptin nevű szer nagyban segít a betegség legyőzésében. Az ilyen típusú daganat gyorsan nő, hamar áttételek keletkeznek, gyakran teljes masztektómiára, azaz emlőszövet-eltávolító operációra van szükség és a mellrák minden egyéb formájánál kevesebb az esély a túlélésre.

A tesztvizsgálatok eredménye viszont azt mutatja, hogy a herceptinnel kombinált kemoterápiával csaknem háromszorosára nő a teljes gyógyulás esélye a csupán kemoterápiára alapozott módszerrel szemben. "Az eredmények azért különösen jelentősek, mert a kezelés több mellmegtartó műtéthez és mindenekelőtt magasabb túlélési rátához vezethet" - áll a Roche gyógyszergyár jelentésében, amelyet Barcelonában mutattak be a hétfő óta tartó Európai Rákkutatási Konferencián.

A 35 és 55 év közötti európai nők körében a mellrák a leggyakoribb halálok. Magyarországon a rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a nőket ez sújtja a legnagyobb arányban. Évente 2300-an halnak meg emiatt és 7 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak.

A tapasztalatok szerint amennyiben az emlőrákot a legkorábbi stádiumban észlelik, a betegek túlélési esélye 90 százalékos. A korai felismerés feltétele a rendszeres önvizsgálat és a szakszerű szűrés.

Forrás: MTI/ hvg.hu >>





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass