Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


Az állati eredetű élelmiszerek mint a húsok, sajtok sütése, grillezése, pirítása-pörkölése a krónikus betegségek egyik fő oka - mondja a Mount Sinai Orvostudományi Egyetem orvosprofesszora, aki gerontológus is (az öregedéssel, az öregkori megbetegedésekkel foglalkozó tudomány) és a Kísérletes Diabétesz és Gerontológia Részleg igazgatója.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Az étel elkészítésének módja előmozdíthatja a betegségeket és az öregedést

Főzzön, pároljon - sütés, grillezés helyett, úgy elkerülheti a krónikus betegségeket, mert a táplálékunk elkészítésének módja legalább annyira fontos, mint maga az alapanyag - figyelmeztetnek a kutatók.

Az állati eredetű élelmiszerek mint a húsok, sajtok sütése, grillezése, pirítása-pörkölése a krónikus betegségek egyik fő oka - mondja a Mount Sinai Orvostudományi Egyetem orvosprofesszora, aki gerontológus is (az öregedéssel, az öregkori megbetegedésekkel foglalkozó tudomány) és a Kísérletes Diabétesz és Gerontológia Részleg igazgatója. Veszedelmesek, becsapósak ezek az elkészítési módok, mert étvágygerjesztően kellemes íz- és zamatanyagok keletkezését idézik elő az ételekben, és az ember nem is feltételezné, hogy ami ennyire ízletes, az nagyon ártalmas is lehet. Amikor ugyanis az állati eredetű élelmet sütőben, parázson vagy zsiradékban sütik, grillezik, pirítják, de akkor is, ha sterilezik vagy pasztőrözik (tej, tejtermék, konzervek) mérgező anyagok (toxinok) keletkeznek, amelyeket a tudomány az angol kifejezés kezdőbetűiből alkotott betűszóval AGE-eknek (advanced glycation end products) nevezett el.

Az AGE méreganyagok az étel elfogyasztásával jutnak be a szervezetbe, és legalább annyira komoly kockázatot jelentenek, mint a már köztudomásosan ártalmas transz-zsírsavak. (Az USA-ban köztudomású, nálunk kevésbé - Független.) Kutatások igazolják az AGE-k kapcsolatát a gyulladásokkal, az inzulin rezisztenciával, a cukorbetegséggel, az érrendszeri betegségekkel, a vesebetegséggel és az Alzheimer-kórral.

A Mount Sinai Orvosegyetem kutatógárdája most azt mutatta ki, hogy a vér AGE toxin-szintje szoros összefüggésben van a táplálékban levő AGE mennyiségével. Úgy is mondhatjuk, hogy nem a kalóriamennyiség, nem a cukor, nem a zsír, hanem az étel elkészítési módja vezet oda, hogy a vérnek olyan magas AGE toxin szintje jön létre, ami krónikus betegségekhez vezet. Egy bizonyos mennyiségű AGE toxinnal képes megbirkózni a szervezet, de egyre kevesebbet tud ártalmatlanítani, ahogy öregszik.

A vizsgálatban, amelyet 172 egészséges férfi és nő részvételével folytattak, 18 - 45 évesek és 60 - 80 évesek vettek részt. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a AGE szint mennyire függ a táplálkozástól. A szokásos testsúlymérés, testzsírmérés mellett információt gyűjtöttek 3 napra visszamenőleg az étrendjükről és vérmintát vettek, hogy a gyulladásjelző anyagokat és a két leggyakoribb AGE-t (carboxymethyllysine és methylglyoxal), vizsgálják. A vérvizsgálat azt mutatta, hogy a 65 éves és afeletti személyek vérében 35 %-kal magasabb volt az AGE szintje, mint a 45 évnél fiatalabbaknál.

Emellett arra is fény derült, hogy minél több olyan táplálékot fogyasztottak a vizsgálati személyek, amely AGE-ben bővelkedett, annál magasabb volt a vérükben az AGE és a gyulladásjelző anyagok, közöttük a C -reaktív protein szintje. A kutatók megdöbbenésére, egészséges fiatal felnőttek vérében is találtak olyan magas AGE szintet, mint amilyet más vizsgálat során cukorbetegeknél mértek. Ebből arra következtetnek, hogy ha az étrendből származó AGE toxinokkal korábban és huzamosan kell megküzdenie a szervezetnek, akkor ez korábbra teheti a betegségek kialakulásának időpontját. A kutatásvezető sajnálattal jegyzi meg, hogy az AGE-ekben gazdag élelmiszerek kínálata és fogyasztása is rendkívül bőséges, ami együttjár a cukorbetegség és a szívbetegség gyakoriságának növekedésével.

"A túl sok sült húsféleség fogyasztása túlterheli a szervezetünk természetes AGE méregtelenítő kapacitását, így az felszaporodik a szöveteinkben, legyőzi a szervezet védekező rendszerét, és a gyulladás állapota felé löki. Ez pedig egy idő után betegséget okoz és korai öregedést. Ha az AGE-k bejutottak a szervezetbe, nehéz őket eltávolítani. Az idősebb emberek még közvetlenebb és nagyobb veszélyben vannak, mert a korral csökken a AGE eltávolító kapacitás, feltehetőleg a veseműködés lassulása miatt. A veszély azonban annyira nem elhanyagolható a fiatalok számára sem, hogy a professzor szerint az élelmiszerek címkéjén jelölni kellene az AGE szintet.

Hogy mit tegyünk az AGE-k ellen?

Kézenfekvő a megoldás - mondja a professzor - párolni és főzni kell sütés helyett. Mérsékelt hőmérsékleten, az élelmiszer víztartalmát megőrizve csökken az AGE-k szintje.

És ha már a felére sikerül csökkenteni az AGE-fogyasztást, nagyon sokat tettünk az egészségünkért.

Forrás:fuggetlen.hu





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass