Kapcsolat
Mobil:
Cím:

E-mail:
»
»

»
 +36 30 7262 647
 2040 Budaörs,
 Törökbálinti utca 42/B
 info@vitaminsziget.com

HÍR


A fogyókúrás tanácsok között gyakran szerepel az, hogy a cukrot helyettesítsük kalóriaszegény édesítőszerekkel. A kutatók kiderítették, hogy talán mégis jobban járunk, ha megmaradunk a cukornál.

Küldés:  Küldés   Betűmérete:   Cikk betűmérete Kicsi Normál Nagy   Nyomtatás:  Nyomtatás

Az édesítőszer jobban hizlal a cukornál?

A fogyókúrás tanácsok között gyakran szerepel az, hogy a cukrot helyettesítsük kalóriaszegény édesítőszerekkel. Az amerikai Indiana államban található Purdue Egyetem kutatói azonban a közelmúltban kiderítették, hogy talán mégis jobban járunk, ha megmaradunk a cukornál. Az édes íz ugyanis arra ösztönzi a szervezetet, hogy nagy kalóriabevitelre készüljön. Amikor ez elmarad, a test összezavarodik, és vagy több ételt követel, vagy kevesebb energiát éget el, ami aztán a testsúlyon is meglátszik.

E miatt a „becsapás” miatt – a jelenlegi felmérési adatok alapján – a kalóriamentes szacharinnal édesített étel nagyobb súlygyarapodást idézhet elő, mint a cukros, és ez valószínűleg egyéb édesítőszerekre, például az aszpartámra is igaz. A kutatók patkányokat osztottak két csoportra, és az egyik csoportnak szacharinnal, a másiknak glükózzal (természetes cukorral) édesített joghurtot adtak. A szacharinnal táplált patkányok ezután sokkal több kalóriát vettek magukhoz, és többet is híztak, mint a cukorral tápláltak.

Az élelmiszer-ipari cégek és a fogyókúra-szakértők máris nagy számban tiltakoznak ezen kijelentések ellen, mert úgy vélik, hogy az indianai kutatók eredményei túlzottan leegyszerűsítik az elhízás okait, amelyek sokkal szerteágazóbbak. Sokan abban is kételkednek, hogy ami az állatkísérletekben tapasztalható, az az emberekre is igaz. Mindenesetre a túl sok cukor fogszuvasodást, elhízást és II-es típusú cukorbetegséget, végső soron pedig szívbetegséget és agyvérzést is okozhat.

Forrás: dailymail.co.uk/Idál





www.vitaminsziget.com © 2007-2024 - Minden jog fenntartva

MasterPass