Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Hogyan kezeljük gyermekeink megfázását?

Mi van, ha gyermekünk megbetegszik? Nem szeretnénk szenvedni látni, de nem szeretnénk gyógyszerekkel sem tömni. Tudjuk, hogy sok gyógynövény létezik, de egy gyermeknek mégis óvatosan adunk bármit. Ezek a dilemmák minden szülőt érintenek, így járjuk körül a témát!

Nátha, megfázás - gondoljunk a szövődményekre!

Kisebb nátha vagy megfázás még nem tűnik veszélyesnek, de már akkor gondolni érdemes a szövődményekre. Nagyon fontos a váladék ürítésének biztosítása. Épp ezért a sós orrcseppek alkalmazása a tünetek megjelenésétől kezdve hasznos lehet. Ha a váladék besűrűsödik, a nyálkahártya beduzzad, könnyen a középfülre húzódhat a dolog, mivel az anatómiailag is nagyobb orrmandula miatt eleve szűkebb a fülkürt kijárata. A sós orrcseppet szándékosan írtam, és ha lehet, kerüljük a gyógyszeres készítményeket.

Orrcseppet házilag is készíthetünk himalája vagy tengerisó felhasználásával

Egy enyhén sós oldatot kell készíteni. Ez 1 dl vízhez kb egy késhegynyit jelent. Ebbe az oldatba tehetünk ezüstkolloidot, vagy grapefruit mag cseppet, mivel ez a sókoncentráció még nem igazán fertőtlenítő hatású. A só célja a nyák oldása és a nyálkahártya duzzanat csökkentése. Javaslom azonban, hogy a kész oldatot először magunkon próbáljuk ki. Ha csíp, akkor hígítsuk. Vannak előre gyártott készítmények is, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen bennük más gyógyszer!

Tippek nátha, megfázás esetére:

Ha a láz 3 napja fennáll, vagy a gyermek panaszossá válik, a köhögés mélyebbről jön, illetve a váladék sárgássá, zöldessé válik, mutassuk meg a gyermeket gyermekorvosnak.

A betegségek legnagyobb része beavatkozás nélkül is javul

A felnőtteknél bevált gyógynövénykivonatokkal gyermekeken nem végeztek átfogó vizsgálatokat. Bár elsőre biztonságosabbnak gondoljuk a ”természetest”, óvatosan bánjunk velük. A sós orrcseppet, napi 3-4-szer 250mg C-vitaminnal, kamilla teával, hagyma teával, illetve probiotikummokkal egészíteném csak ki.

A növényi hatóanyagokat (fitonutrienseket) csak zöldségekből érdemes pótolni. Ebben az időszakban friss biozöldség nem igen hozzáférhető, így javaslom a szárított zöldségporokat, melyek közül a doc brocs (dktro brokkoli) kifejezetten gyermekek számára lett kifejlesztve.

Végül nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legjobb kezelés a megelőzés

Szoktassuk a gyermekeket sűrű kézmosásra. Ne hagyjuk, hogy piszkálják az orrukat. Csak saját poharukból igyanak, és saját evőeszközükkel egyenek otthon, és ha lehetséges, akkor az óvodában, iskolában is. Kézfertőtlenítésre grapefruit magcseppből készíthetünk oldatot. 2 dl vízbe 20 cseppet tegyünk, amit sprayszóróba tölthetünk.

Megelőzés: probiotikumokgrapefruitmag csepp és multivitaminok folyamatos szedése

Dr. Gulyás Tamás