Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Megfázás vagy influenza?

Folyik az orrom, teli az arcom, fáj a torkom és itt a járvány szezon. Akkor most influenzás vagyok? Nem feltétlen. A kérdés az, hogy a tünetek csak a felső légutakra korlátozódnak-e.

A megfázás egy kevésbé súlyos vírusfertőzés

Ami enyhébb esetekben csak orrfolyással, náthával, később eldugult orral jár, amihez köhögés, torokfájás is társulhat. A tünetek nem általánosak, vagyis nem terjednek ki az egész testre. Általában 1-2 héten belül oldódik, de kisgyermekeken hosszabb ideig is elhúzódhat.

A tünetek ellen azért érdemes természetes gyógymódokkal tenni valamit. Az orrfolyást sós orrcseppel, kamillás gőzöléssel, eukaliptusz olajjal enyhíthetjük, de semmiképp se hagyjuk az orrot eldugulva. Az orrváladék besűrüsödése – különösen gyerekeknél – középfül- illetve arcüreggyulladást okozhat. A váladék rendkívül jó táptalaj baktériumok számára is, így másodlagosan felső légúti és alsó légúti gyulladások is kialakulhatnak.

Rögtön tehát nem érdemes orvoshoz fordulni, de a következő tünetek esetén igen:

Az influenza szintén vírusos megbetegedés

Bár tüneteit többféle vírus is okozhatja, valódi influenza influenza vírus hatására alakul ki. Mindenesetre az influenzát okozó vírusok más fajták, mint a közönséges nátha vírusai. A tünetek ezért sokkal súlyosabbak.

A vezető tünet nem a felső légúti gyulladás, bár az is jelen lehet. De fontosabb a levertség, hirtelen felszökő láz, ízületi és izomfájdalmak. A beteg legszívesebben csak fekszik és semmihez sincs kedve. Viccesen azt is lehet mondani, hogy ha valaki felpattan a telefoncsörgésre, hogy felvegye, akkor nem influenzás.

Az influenza tünetei:

Ha volt már ilyen betegsége tudja, mennyire veri le. Épp ezért rögtön nem érdemes orvoshoz rohanni (ha nem igazolásért megyünk), hanem inkább otthon ki kell feküdni. Ha közösségbe megyünk, nem csak másokat fertőzhetünk meg, de elfoglalt immunrendszerünk miatt áldozatul eshetünk mások közönséges bacijainak is.

A szövődmények miatt, ez esetben is fel kell keresni egy orvost, de csak ha 3-4 napig nem szűnik a láz, vagy mellkasi- vagy felső légúti nem múló fájdalom kialakulásakor. Idős, elesett emberek, várandós mamák, vagy kisgyermekek, illetve ismert immunzavar esetén persze hamarabb vizsgáltassuk meg magunkat!

Az influenza tüneteinek egy héten belül le kell csengeniük, bár a gyengeség tovább is fennmaradhat. Ennek oka az izmok (szívizom is!) fáradtsága, a kialvatlanság, a szervezet regenerációja, és az étvágytalanság miatti csökkent energiabevitel.

Mind a nátha, mind az influenza vírusos megbetegedés, így ellenszere nincs

Vannak ugyan vírusellenes szerek, de azok csak súlyos vírusbetegségekben adhatók. A kezelés tehát minden esetben tüneti. Épp ezért érdemes az összes természetes gyógymódot bevetni.

Természetes gyógymód nátha, influenza ellen:

Dr. Gulyás Tamás