Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A hajhullás, kopaszodás okai I.

A hajhullás esetenként különféle okokra vezethető vissza, és ezek az okok különböző módszerekkel deríthetőek ki. Lássuk, melyek ezek!

Milyen az egészséges haj?

Az egészséges haj csillogó, fényes, tiszta, gyorsan nő, a fejbőr nem korpás vagy ekcémás, a hajvégek nincsenek eltöredezve vagy elvékonyodva.

Akkor lesz erős és egészséges a hajunk, ha a szőrtüszők körüli érhálózatban tápanyagokban gazdag vér áramlik. A következő vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek hajunk egészségéhez:

A hajhullás pontos okainak kiszűrése

Természetesen a haj ritkulásának, elvesztésének számtalan oka lehet, bár sokszor előfordul, hogy az orvosok csak nagyon lassan tudják diagnosztizálni a kiváltó okokat.

A krónikus stressz, a vérszegénység, a különböző pajzsmirigy-betegségek, hormonális zavarok, daganatok, autoimmun betegségek egyaránt okozhatnak hajhullást. A hajunk különböző állapotváltozásai nagyon pontosan tükrözik egészségi állapotunkat.

Az alapos állapotfelmérés segít mielőbb kiszűrni a hajhullás okait. Ezért, ha hajproblémákkal orvosnál járunk, a szakember feltehetően rá fognak kérdezni a következőkre:

Hajdiagnosztikai eljárások

A kiváltó okok felderítésékor először azt fontos tisztázni egy egyszerű módszerrel, hogy a hajhullás panasza mennyire szubjektív, nincs-e túldimenzionálva a probléma.

Ehhez az érintettnek naponta össze kell gyűjteni a kihullott hajszálakat, (a hajkeféből, párnáról, fürdőkádból). Sokan már napi 30-40 szál kihullásakor aggódnak, pedig ez felesleges, napi 100 szálig a normális, egészséges hajvesztésről beszélünk. Számos laboratóriumi vizsgálat is segíthet a diagnosztizálásban.

Tóth Ágnes

Források: Dr. Smolcz Katalin – Prof. Dr. Baló-Banga J. Mátyás: Hajgyógyászat