Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

C vitamin

Egyéb elnevezése: aszkorbinsav

A citromlevet 1742-ben úgy ismerték, mint a tengerészek gyakran megtámadó skorbut ellenszerét. A citromlében található C vitamint más néven aszkorbinsavat egészen 1928-ig nem azonosították. Szent-Györgyi Albert a paprikából vonta ki és azonosította a híres C vitamint.

Ő maga ország-világ előtt így mesélte el felfedezését: „Este a feleségem paprikát adott vacsorára. Nekem nem volt kedvem megenni, de nem volt elég bátorságom ezt megmondani. Akkor jutott eszembe, hogy én ezt a növényt még sosem próbáltam ki. Azt mondtam a feleségemnek, hogy ezt inkább elviszem a laboratóriumba, ahelyett, hogy megegyem.

Még aznap éjjel megtudtam, hogy ez, a paprika a C vitaminnak egy kincses háza. Pár héttel később másfél kg vitamin volt a kezemben, addig csak ezredgramm mennyiségek voltak. Ezt szétosztottam az egész világon, és onnan tudtuk meg, mi a C vitamin pontos kémiai szerkezete.

Ennek a következménye, hogy ma tonnaszámra gyártják, mint az emberi egészségnek a kútforrását.” Az orvostudományi Nobel-díjat 1937-ben kapta meg a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéséért. Mivel az emberi szervezet már több millió évvel ezelőtt elveszítette azon képességét, hogy e nélkülözhetetlen tápanyagot elő tudja állítani, saját magunknak kell bevinnünk, táplál­kozás útján.

C vitamin élettani hatásai:

A C vitamin természetes forrásai:

Felszívódását segítő tényezők:

Felszívódását gátló tényezők:

C vitamin optimális mennyisége:

A minimálisan javasolt napi mennyiség C vi­taminból szigorúan 60 mg. Ez a különösen ala­csony dózis arra elég, hogy megelőzzük a skorbutot - ami a C vitamin hiánybetegsége, de kevés az egészség és a jó közérzet biztosítására. Ezt az alacsony dózist a II. világháború idején vezették be, hogy megelőzzék a katonák komoly hiánybe­tegségét. Azóta már tanulmányok százai mutat­ták be, hogy ha ezen a 60 mg-on felül jut a szer­vezet a vitaminhoz, úgy nagyon sok betegség tü­nete megelőzhető, kezelhető és csökkenthető.

Hiánytünetek:

Figyelmeztetés!

1000 mg (1 g) fölötti mennyiségben a C vitamin laza székletet eredményezhet.

A C vitamin befolyásolhatja a vizeletcukor, a széklet vér-és hemoglobinszint-vizsgálatának pontosságát, ezért ezeknél a vizsgálatoknál tájékoztassa orvosát.  

Bővebb információt, tudományos kutatásokat itt talál az C vitaminról >>