Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Pajzsmirigy alulműködés - Hashimoto

Előző pajzsmirigy alulműködésről szóló cikkünkben számba vettünk számos tényezőt, melyek az egyensúlyzavarban szerepet játszhatnak. Azt a cikket érdemes elolvasni, mielőtt ezt olvassa. Két dolgot azonban érdemes kihangsúlyozni. Az egyik a jódhiány, amit megemlítettünk ugyan, de nem kellő súllyal.

Magyarországon a területek ivóvizének 80%-a jódhiányos

Így a jódhiány következtében kialakuló golyva az esetek 10%-áért felelős. Ez gyermekkorban még súlyosabb probléma, mivel hatással van a szellemi fejlődésre.

A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb oka mégis a Hashimoto thiroiditis

Ez a pajzsmirigy autoimmun gyulladása. A gyulladás szó persze félrevezető, mert nem feltétlenül van gyulladásban a szövet, de a szervezet immunrendszere által termelt ellenanyagok befolyásolják működését.

Az autoimmun betegségek lényege, hogy a szervezet sajt fehérjéit ismeri fel idegennek a védekező rendszer. Ezeket a fehérjéket aztán megtámadja, ellenanyagokat termel ellenük, illetve a fehérvérsejtek közvetítésével károsítja is azokat. Az autoimmun betegségek közé tartozik a reaumatoid artritisz, az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a coeliákia, a lupus, a Sjögren szindróma, hogy a legkülönfélébbeket említsem és a sort még sorolhatnám. Az autoimmun állapotok olyan sokakat érintenek és számuk úgy nő, hogy az már járványos méreteket ölt. Ez a modern életstílus és a modern környezeti hatások eredménye. Az immunrendszer a kemikáliák, a növényvédők, az ízfokozók, a feldolgozott élelmiszerek és a sugárzások hatására teljesen meg van zavarodva.

A Hashimoto esetén olyan ellenanyagok vannak jelen, amik nem csak a hormontermelést, hanem a pajzsmirigyet szabályozó hormonok érzékelését is rontják. Esetenként azonban ugyanezek az ellenanyagok fokozhatják a pajzsmirigy hormontermelését, vagy hormonkiáramlását, így az alulműködés időszakosan túlműködésbe csap át.

A kezelés sok kérdőjelet von maga után

Mikor adjunk hormont? Milyen vitaminokat, nyomelemeket pótoljunk? Nem sok-e a külső jódbevitel? stb.

Egy biztos: a diéta elkerülhetetlen. A koffein, az édességek, a cukor, a finomított szénhidrátok mind stresszt okoznak a szervezet számára, ami a mellékvesére hatva végül a pajzsmirigyen csattan. Az átmeneti felpörgetés, krónikus fáradtság képében csapódik le végül.

Ami az immunitást illeti, minden autoimmun betegség esetén igaz, hogy bármely allergiát vagy intoleranciát okozó ételösszetevő fokozhatja az autoimmun állapotot. Ezek kiszűrése tehát fontos, de a pajzsmirigy esetén a teljes gluténmentesség az alap. A glutén szerkezetileg ugyanis szinte azonos a pajzsmirigy szövetének egyes fehérjéivel. Paradox, de ha még nem is ismert a gluténérzékenység, ugyanakkor jelen van a "pajzsmirigyérzékenység" - vagyis pajzsmirigy ellenes ellenanyagok vannak a vérben -, az immunrendszer a gluténre is idegenként reagálhat. A glutén fogyasztásakor tehát beindul a vészcsengő, és aktívvá válik a folyamat.

A másik a sokat emlegetett goitrogének, vagyis golyvát okozó növények témája

Ez - az előzővel ellentétben - egy kicsit túldimenzionált, de létező probléma. A brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a káposzta, a karfiol, a karalábé, de még a fehérrépa is gátolhatja a pajzsmirigy működését. Az igazság az, hogy azok az anyagok, amik ezért felelősek lehetnek, hőérzékenyek, így a főzéssel tehetünk ez ellen. Egy-egy nyers falat elfogyasztása ezek esetén sem probléma, de ne ezek legyenek egy nyers diéta alapjai.

A feldolgozott élelmiszerek, a kemikáliák fentebb már említésre kerültek. Minél feldolgozatlanabb, minél organikusabb ételeket kell választani, mert ez is segít nyugalomba helyezni és egyensúlyba hozni az immunműködéseket.

Ha hajlandóak vagyunk is változtatni étkezési szokásainkon, az orvosi kontroll ne kapcsoljuk ki. A pajzsmirigy súlyos alul- vagy túlműködése életveszélyes állapotokhoz vezet. Ráadásul a kezdeti kivizsgálásnak része kell, hogy legyen az ultrahang, mert sokszor göbök is megjelennek a folyamat eredményeként. Ezek mibenléte időben tisztázásra kell, hogy kerüljön.

Dr. Gulyás Tamás