Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

3+1 tipp a téli fáradtság ellen

Télen, mikor a nappalok ennyire rövidek, hajlamosak vagyunk a befordulásra és persze a fáradtságra. Nincs elég napfény! Ez önmagában is elég ok lenne, de ez mellé még számtalan dolog jön, amitől kimerültnek és stresszesnek érezzük mindennapjainkat. Mit tehetünk, hogy újra erőre kapjunk?

1.       Töltsük fel magunkat belülről!

Ha kintről nem kapjuk meg a napfényt és az életerőt, akkor töltsük fel magunkat belülről! Figyeljünk oda az étkezésre és tegyünk a kosarunkba zöldséget, gyümölcsöt télen is! Turmixoljunk, préseljünk! Igyunk eleget! Isteni energiaforrás egy frissen facsart narancslé. Kerüljük a nehéz ételeket! Télen előnyt élveznek a forró levesek, a főzelékek, a halak és a zöldségek! Mindezt pedig koronázzuk meg különböző vitaminokkal. A C-vitamint és D-vitamint ki ne hagyjuk, ha már a belső napfényt keresed.

2.       Mozogjunk a fáradtság ellen!

Táncolj uram! A zene meg majd csak jön valahonnan. Máris jobb kedv, nem? Zenével ritmusra minden otthoni tevékenység könnyebbé fog válni. Aztán, ha megvan a házimunka, mozduljunk ki! Mert télen is van ám élet a hidegen (lustaságon) túl! A stressz levezetésre, az energia felvételére a sétától kezdve, a jóga órán át a koncertig - minden jó. Csak engedjük meg magunknak, és engedjük ki a gőzt úgy, ahogy nekünk jó! Ne feledjük, elindulni nehéz, de mikor már ott vagyunk…

3.       Pihenjünk okosan!

Mindenkinek szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. Kapcsoljuk ki mindent, ne menjen a tévé, ne játsszunk a telefonnal, csak vegyünk pár mély lélegzetet és pihenjünk. Lehet ez egy délutáni 20 perces pihenő is, ami csodaszerként tud hatni, de az éjfél előtti nyugodt elalvást talán semmi sem pótolja. Kellemes, friss ágynemű, kiszellőztetett szoba, kellemes középhőmérséklet és máris nyugodtabb, pihentetőbb az álmunk.

+1. Fő a változatosság!

Szakítsuk meg a napi rutint! Menjünk más útvonalon a munkahelyre, menjünk be egy új teázóba a barátnőnkkel. Csináljunk valami olyat, amit rég szeretnénk, de nem jött össze. Tanuljunk új dolgokat és villanyozzuk fel magunkat ezekkel!

Legyünk újra kíváncsiak és lelkesek! Örömködjönk azokban a dolgokban, amiket csinálunk, hiszen ez vonzza magához a friss energiát.

Cser Melinda