Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

TOP3 gyerekkori bőr-, haj-, köröm nyavalya

’’Nincs is annál jobb érzés’’, amikor gyermekünk hazajön az óvodából, iskolából és felfedezünk rajta valamilyen drágalátos nyavalyát… Például tetűt, körömgombát vagy uszodaszemölcsöt. Ha pár ilyenen túlesik a család, akkor előbb-utóbb felmerül a megelőzés kérdésköre. Cikkünkben erre kerestük a választ.

# 1.) Tetű

Óvodai, iskolai közösségekben sajnos a tetvek gyorsan terjednek, hiszen a gyerekek pl. játék közben gyakran összedugják a fejüket, és a tetvek könnyen átgyalogolnak egyik gyerkőcről a másikra. Ezt szülőként nem annyira tudjuk megelőzni, viszont arra mindenféleképpen érdemes megtanítani a gyereket, hogy más kabátját, főleg sapkáját véletlenül se vegye fel, illetve ruháit lehetőség szerint ne rakja túl közel másik gyerek ruháihoz. A családban sose használjunk közös fésűt, és az ágyneműt mossuk minél sűrűbben és minél nagyobb hőfokon. Jó, ha tudjuk, a sűrű hajmosással nem megyünk sokra, hiszen a tetűk a frissen mosott hajat is ugyanúgy kedvelik.

A biztonság kedvéért hetente-kéthetente átnézni a gyerek haját, ám ha a környezetünkben van tetves gyerek, akkor érdemes minden este vizsgálatot tartani. Ha esetleg tetűt találunk, akkor azonnal kezdjük el a kezelést, ne hagyjuk, hogy még több fertőzést okozzon. Gyógyszertárban kapható tetűirtószerekkel többnyire sikerrel járhatunk.

# 2.) Körömgomba

A körömgomba az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati betegség, a statisztikák szerint az emberek 1/3-a küzd vele, így nem csoda, hogy a gyermekek is szép számmal szenvednek tőle.

Tippek a megelőzésre:

Ha már fenn áll a baj, akkor – akárcsak a tetű esetében - rögtön kezdjük el a kezelést, súlyosabb esetben ugyanis a fertőzött köröm akár le is eshet. Ha a családban felütötte a fejét körömgomba, akkor a közösen használt tárgyakat feltétlenül fertőtlenítsük többször is.

A szerkesztő kedvence: Grape Vital grapefruitmag csepp

A vírus-, baktérium- és gombaölő hatású Grape Vital grapefruitmag cseppből naponta 2X csepegtessünk a gyerek körmére, amíg a tünetek enyhülnek. Emellett alkalmazzuk belsőleg is a kivonatot: minden 10 kg testsúlyra számoljunk 3-4 cseppet és gyümölcslébe/szörpbe/joghurtba adagolva itassuk meg a gyerekkel.

# 3.) Uszodaszemölcs

Az uszodaszemölcs kórokozója a poxvírus, és leginkább az arcon, a nyakon, a hajlatoknál és a lágyéknál jelenik meg.

Tippek a megelőzésre:

Ha már fenn áll a baj, akkor – akárcsak a tetű/körömgomba esetében - haladéktalanul kezdjük el a kezelést, mert az el nem távolított szemölcsök akár tovább is terjedhetnek. Kezelésre többféle módszert szoktak alkalmazni: külső vírusellenes gyógyszeres kezelést, fagyasztást, kaparást, égetést vagy lézeres kezelést – ezek nem lesznek a gyerek kedvenc élményei, viszont sajnos túl kell esni rajtuk.

Kató Iringó