Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Rákkeltő falatok

Sokat tehetünk egészségünkért, ha elhagyjuk, vagy legalább minimális csökkentjük a rák kockázatát növelő ételek fogyasztását. A chips, sült krumpli, hot-dog, hamburger, a különféle feldolgozott húskészítmények és a színes üdítőitalok és édességek talán a leginkább karcinogén ételek. De mitől válnak azzá?

Helytelen főzési technika

Ha az ételt olajban sütjük, olyan vegyületek (pl. akrilamid és furánok) kerülnek az ételbe, melyek növelik a rák kockázatát.

Ugyanez történik magas hőmérsékleten való sütéskor és pirításkor is, így célszerű a sütőt maximum 170-175 fokon üzemeltetni. 180 fok feletti sütésnél ráadásul a növényi olajokból és a halolajból transzzsírsavak képződnek.

Hogy mindezeket elkerüljük, érdemes mérsékelni, vagy teljesen mellőzni a túl magas hőfokon készült ételek fogyasztását. A sült krumplit, rántott húst és zöldségeket, fasírtokat, fánkot, valamint az egyéb olajban sütött „finomságokat” tehát ajánlatos minimálisra csökkenteni étrendünkben.

Kerüljük az égett, túlhevített fogásokat is, és semmiképpen ne süssünk többször ugyanabban az olajban. Szintén fontos szabály, hogy sose töltsük után a már használatban lévő, forró olajat. Ha sütés közben úgy látjuk, fogytán van az olaj, inkább tegyünk teljesen frisset a serpenyőbe.

Csökkentsük azon ételféleségek mennyiségét is, amelyekben már „készen vesszük” az akrilamidot és a furánt, mint például a kenyér, a chips, vagy a kétszersültek, pirítósok.

Színes üdítők, édességek

Az élelmiszerek színezésére használt mesterséges festékek közül egyesek (pl. E102-tartazin, E104-kinolinsárga, E110-narancssárga, E129-alluravörös AC) igencsak károsak az egészségre, főként ha tartósítószerrel (nátrium-benzoáttal) együtt alkalmazzák.

Gyermekeknél figyelem- és koncentrációzavart, hiperaktivitást, és egyéb viselkedészavart okozhatnak. Egyes kémiai színezékek „csak” allergiát idézhetnek elő, viszont néhány rákkeltő lehet, mint például az E133-brillantkék, E127-eritrozin, E123-amarant, vagy az E129-alluravörös AC.

A szintetikus színezékek megtalálhatóak a különféle cukorkákban, édességekben, üdítőitalokban, joghurtokban és egyéb desszertekben.

A feltűnő, rikító, élénk színű italok és egyéb bolti nyalánkságok már ránézésre is gyanúsak, de mindig érdemes áttanulmányozni az összetevők listáját, és elkerülni a mesterségesen festett termékeket. (A természetes növényi színezőanyagok, pl. a paprikakivonat, likopin, vagy céklakivonat veszélytelenek.)

Ha üdítőitalra vágyunk, a színezett termékek helyett válasszunk inkább 100%-os gyümölcslevet, melyet fele-fele arányban vízzel hígítva kellemes innivalót kapunk. Természetesen frissen is préselhetünk különféle gyümölcsleveket.

Az "agyonszínezett" műanyag édességek helyett készítsünk egészséges finomságokat házilag, ide kattintva máris válogathatunk a receptek közül >>

Nátrium nitrittel tartósított élelmiszerek

Az E250 számmal jelölt nátrium nitritet tartósítószerként alkalmazzák a különféle húskészítményekben. A nitrit a rákkeltő nitrozamin előanyaga, ugyanis különböző anyagokkal reakcióba lépve nitrozamin keletkezik belőle.

Ez a folyamat már a termék tárolása majd sütése, grillezése közben lejátszódik, de a feltételek az emésztés során az emberi gyomorban is adottak a nitrozamin képződéséhez.

Hogy a rákkeltő nitrozaminokat elkerüljük, fogyasszunk minél kevesebb feldolgozott húst: a kolbászok, szalámik, virslifélék és egyéb felvágottak, konzervek, pástétomok, májasok legtöbbje ugyanis tartalmaz nitritet.

Készítsünk helyette házi finomságokat  >>

Együnk minél több C-vitaminban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, hiszen a C-vitamin gátolja a gyomorban a karcinogén nitrozamin képződését!

V. Magdi