Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Férfi infertilitás

 
 

Infertiltásról vagy meddőségről akkor beszélünk, ha egy pár védekezés nélkül, normális nemi élet mellett nem képes gyermeknemzésre. Szigorú definíció szerint a teherbe esési képtelenséget sterilitásnak vagy meddőségnek nevezzük, még a magzat kihordására való képtelenséget infertilitásnak, de a fogalmak összemosódnak.

Férfiak esetén ez a spermiumok számának, minőségének és mozgási képességének csökkenését jelenti. A férfi infertilitás mögött számos ok meghúzódhat, melyek némelyike reagál a természetes gyógymódokra, mások nem. Épp ezért előbb fontos, hogy szakember vizsgálja ki a pontos okot, mielőtt más megoldásokat keresünk.

 

 

 

 

Tünetek

 

 

Mint a definícióban is megfogalmaztuk, egy év rendszeres nemi életet követően sem képes a pár (női tagja) teherbe esni.

Az ondó vizsgálatakor alacsony spermium szám, csökkent motilitás (mozgékonyság) illetve normálistól eltérő morfológiájú spermiumok jelenléte az esetek 40%-áért felelős.

 

 

 

Kezelés

 

Általánosan elmondható, hogy az esélyek növelhetők, ha a szexuális tevékenységet az ovoláció környékére időzítjük, ha a nemi érintkezések számát az ezen kívüli időszakokban heti 3 alkalomra csökkentjük.

Ezen felül szóba jön az inszemináció, amikor a spermiumokat közvetlenül a méhbe jutatják, vagy az IVF (in vitro fertilizáció), melynek során a petesejteket és a spermiumokat kontrollált laboratóriumi környezetben egyesítik, majd a megtermékenyített petesejtet visszaültetik a méhüregbe.

 

 

 

Életmódi tényezők

 

Általánosan ismert tény, hogy a túlzott alkohol fogyasztás és a dohányzás felelős lehet a rossz sperma minőségért. E mellett bizonyos gyógyszerek szedése is szerepet játszhat, mely miatt minden esetben érdemes egyeztetni a kezelőorvossal.

 
 

A fokozott hőhatás szintén szerepet játszik, ezt a természet is tudja, ezért helyezte zacskókba a heréket. Épp ezért tanácsos kerülni a forró fürdőket és a szűk nadrágok használatát.

 
 

Egyes tanulmányok felhívják a figyelmet arra, hogy jelentős szerepet játszhat a táplálékokban található növényvédő és gyomirtó szerek mennyisége is. Dán bio-farmerokon végzett vizsgálatok kétszeres spermaszámot találtak a kontroll csoporthoz képest.

 

 

Étrend-kiegészítők

 

A C-vitamin védi a spermiumokat az oxidatív károsodástól, ezt bizonyítja egy tanulmány, mely szerint dohányosokon növelte a spermaszámot. E mellett gátolja a spermiumok agglutinációját (összecsapzódását). Épp ezért igazolhatóan növeli a fertilitási esélyt. Ilyen esetekben 1000mg napi bevitele javasolt.

 

A cink hiánya csökkent spermaszámhoz vezethet. Cinkpótlással végzett tanulmányok csak kis számú beteganyagon történtek, de eredményeik bíztatóak voltak, mind a spermaszám, mind a motilitás növelésében.

Magas cink szintek, ellentétben ronthatják a spermaszámot. Különböző források 60-240mg-ot javasolnak. Ne feledjük, hogy fokozott cink bevitel, rézhiányhoz vezethet, ezért ilyenkor tanácsos 1-2mg rezet is fogyasztani.

Az arginin nevű aminosav szükséges a spermaképzéshez. Hosszab távú pótlása mindhárom paramétert (szám, minőség, motilitás) javítja. Egyes szakemberek 250-2000mg napi bevitelt javasolnak alacsony spermaszám esetén.

 
 

A szelén hatékonynak bizonyult a motilitás növelésében, míg a spermaszámot nem változtatta.

 
 

Mivel a Q10 koenzim sejtjeink egyik legfontosabb molekulája az energiatermelés szempontjából, a spermiumok képződésében is nagy szerepe lehet. A pontos hatása nem ismert, de már 10mg-os bevitel is javíthatja a spermaképet.

 

Az infertilitásban az E-vitamin hiánya is szerepet játszhat.200NE napi bevitele, három hónapon belül emelte a teherbe esési esélyt.

 
 

Növények közül az Ázsiai Ginzenget és a perui Macát érdemes megemlíteni, mely hatásos lehet az esélyek növelésére.

 
 

E mellett az ondó összetételét jelentősen befolyásolja a prosztata funkciója is. Ebből a szempontból a pollenkészítmények és tökmagolaj segíthetnek. Előbb azonban érdemes szakembertől tanácsot kérni, mert például egy krónikus gyulladás szintén oki tényező lehet, melyet előbb kezelni kell.

Dr. Gulyás Tamás

Kapcsolódó termékek


» FitLine folyékony Q10 PLUS Emusol E vitaminnal (30 ml)
» Highland PR325 Super Citrus C-vitamin magas bioflavonoid tartalommal 1000 mg
» Highland PR1111 Prost-Tech - prosztata problémákra (60db)
» Highland PR1145 Vitamin C, E & Carotene - antioxidáns (60db)
» Highland PR641 Men's 50 Plus Multi - férfi multivitamin (60db)
» Highland PR754 Szelén 200 mcg (100db)
» Férfi alapcsomag: HIGHLAND Men's 50+ (60 db) + HIGHLAND C vitamin (100 db)
» Férfi alapcsomag: HIGHLAND Men's 50+ (60 db) + Super Citrus C vitamin 1000 mg - magas bioflavonoid tartalommal (90db)
» Férfi alapcsomag: HIGHLAND Men's 50+ (60 db) + HIGHLAND Esterified C (100 db)
» Prosztata csomag: HIGHLAND Prost- Tech (60 db) + HIGHLAND Super Citrus C (90 db)
» Prosztata csomag: Prost- Tech - prosztata problémákra (60db) + Vitamin C, E & Carotene - antioxidáns (60db)
» Prosztata csomag: Prost- Tech - prosztata problémákra (60db) + Folyékony Q10 PLUS Emusol - E vitaminnal (30ml)
» NOW 3348 Prostate Health - A prosztata egészségéért (90 db)
» NEW CHAPTER - E & Selenium Food Complex - E vitaminnal és Szelénnel (30 db)
» NEW CHAPTER - E & Selenium Food Complex - E vitaminnal és Szelénnel (60 db)
» NEW CHAPTER - Every Man - Férfi Multivitamin - (24 db)
» NEW CHAPTER - Every Man - Férfi Multivitamin - (48 db)
» NEW CHAPTER - Every Man - Férfi Multivitamin - (72 db)
» NEW CHAPTER - Every Man - Férfi Multivitamin - (120 db)
» NEW CHAPTER - Every Man II - Férfi Multivitamin - (48 db)
» NEW CHAPTER - Every Man II - Férfi Multivitamin - (96 db)
» NEW CHAPTER - Prostate 5LX - Prosztata vitamin - (60 db)
» NEW CHAPTER - Prostate 5LX - Prosztata vitamin - (120 db)