Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Bélgyulladás (Idült)

Az elnevezés több, egymással rokonságban álló rendellenességet takar. Jellemzője a vastag -és/vagy vékonybél idült és fájdalmas gyulladása. A tünetek étrendváltással, vitaminok fogyasztásával és gyógynövények alkalmazásával enyhíthetők.

 
 
 
 

 A betegség leírása

 

 

 

A két leggyakoribb idült bélgyulladás-típus a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, amelyek sokszor a húszas-harmincas éveikben járó embereknél alakulnak ki. Jellemző, hogy az emésztőrendszer egy szakaszán vagy egészén idült gyulladás jelentkezik, a bél fal kifekélyesedik. A gyulladási rohamokat hetekig vagy évekig tartó átmeneti javulások követhetik.

 

 

 

 

 

 

 

Tünetek:

 

 

 

A korai tünetek között említendő a székrekedés és a gyakori székelési inger, miközben csupán kis mennyiségű vér vagy nyálka ürül. A későbbi tünetek közé tartozik a véres széklet ürítésével járó idült hasi fájdalom, a hőemelkedés, a rossz közérzet, az ízületi gyulladás, a szájfájás, a homályos látás, az ízületi fájdalom, az étvágytalanság, a kimerültség és a fogyás.

Egy évtized elteltével fokozódik a vastag bél- és végbélrák kialakulásának valószínűsége. A tünetek súlyossága az idő múlásával változhat. Egy súlyos roham során émelygés, hányás, kiszáradás, erős verejtékezés, étvágytalanság, magas láz és erős szívdobogás jelentkezhet.

 

 

 

 

 

 

 

Mi okozza?

 

 

 

A szakemberek nem tudják pontosan, mi a bélgyulladás oka, de öröklött hajlam mindenképpen szerepet játszik benne. A betegek több mint egyharmadánál a rokonság más tagjainál is előfordul idült bélgyulladás.

A betegség sokszor fertőzés, stressz, idegesség kapcsán jelentkezik először. A feltételezések szerint a rohamokat az immunrendszer rendeIlenessége, toxinok felhalmozódása és bizonyos ételekkel szembeni érzékenység is kiválthatja.

 

 

 

 

 

 

 

Mit tehet még?

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

A étrend-kiegészítők hatása:

 

 

 

A bélgyulladás akadályozza a tápanyagok felszívódását, ezért lényeges a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitel, amely más étrend-kiegészítőkkel együtt jótékony hatást fejt ki, különösen a rohamok idején.

A betegeknél gyakori a B-vitamin, valamint folsavhiány. B-vitamin-komplex fogyasztásával elősegítheti az elveszett vitaminok pótlását és az emésztés helyreállítását. A bélgyulladásban szenvedőknél általános tünet a magnézium hiánya, ezért ezt étrend-kiegészítőkkel pótolni kell. Említést érdemel az édesgyökér (DGÉ), és az E-vitamin gyógyító hatása is.

A tünetek kialakulását követően az utóbbit hosszú időn át lehet alkalmazni nagy hatású antioxidánsok, mint a szőlőmagkivonat (100 mg naponta egyszer vagy kétszer) vagy az N-acetil-cisztein nevű aminosav (500 mg naponta kétszer) mellett. A C-vitamin (naponta kétszer 500 mg) jól kiegészítheti mind a szőlőmagkivonatot, mind az N-acetil-ciszteint.

 

 

 

Rendszeresen használva egyéb étrend-kiegészítők is javíthatnak a be­tegek állapotán. A lenmagolajban és a halolajakban lévő esszenciális zsírsavak (ómega-3 zsírsav) csökkentik a gyulladást, védik és gyógyítják az emésztőrendszert.

A probiotikumok segítik helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. A cink pótlása is fontos, ugyanis a bélgyulladás szövődményeként gyakran alakul ki cinkhiány. Mivel azonban a cink gátolja a réz felszívódását, szedjen rezet is. Végül meg kell említeni a kamillateát, amit ősidők óta használnak emésztési panaszok enyhítésére.

 

 

 

 

 

 

 

Forduljon orvoshoz:

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újabb kutatások

 

 

 

 

Tudta?
A Crohn-betegségben szenvedők közel 60%-a használt étrend-kiegészítőket vagy egyéb gyógymódokat betegsége enyhítésére. Sajnos, csak egyharmaduk tájékoztatta erről orvosát.

 

Olasz kutatók megállapítása szerint a halolajak csökkentik a Crohn-betegségben szenvedők bélgyulladásos rohamainak gyakoriságát. Olyan betegeket vizsgáltak, akiknek állapota átmeneti javulást mutatott, de azért voltak gyulladásos tüneteik.
 

 

 

Azok közül, akik halolajkapszulát fogyasztottak, csak 28% betegsége újult ki, míg a placebóval kezeiteknél ez az arány 69% volt. Elképzelhető, hogy a nikotintapasz segíthet a colitis ulcerosa kezelésében.

A Mayo Klinika vizsgálata szerint 31, nagy dózisú nikotintapasszal négy hétig ke­zelt beteg közül 12-nek az állapota jelentősen javult. Ugyanakkor a 33 placebotapaszt viselő személyből csupán 3 mutatott némi javulást. Általános mellékhatásként azonban szédülést, émelygést és bőrkiütést tapasztaltak. További vizsgálatokra van szükség.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tények és tippek

 

 

 

 

A bélgyulladás kezelésére felírt gyulladáscsökkentő szulfaszalazin csökkenti a szervezetben a folsav szintjét. Ha ilyen gyógy­szert szed, kérjen tanácsot orvosától a folsav pótlásával kapcsolatban. A kamilla mellett a lenmagból, a vörös szilből, az orvosi zilizből és réti legyezőfűből készült főzetek is segítik az emésztést. A teakészítéshez forrázzon le csészénként 2 kávéskanálnyi gyógynövényt, áztassa 10-15 percig, majd szűrje le.

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlott készítmény:

 

 

Vitaminsziget.com