Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Naspolya

Ez a nem túl bizalomgerjesztő gyümölcs akkor a legfinomabb mikor már túlérett és olyan puha, mint a kocsonya. Egészséges és fenséges lekvár készíthető belőle.

 

Kései gyümölcs, azaz késő ősszel érik be, terméséét október-november elején szüretelhetjük. A gyümölcs íze jellegzetesen édes, kellemes, kissé fanyar, húsa világosbarna, az érett körtéhez hasonlóan képlékeny. Egyes források szerint Japánból származik, még máshol úgy tartják, hogy egy kínai kantonból lopták át Európába. Ám az biztos, hogy Kelet- és Délkelet-Európában erdőszéleken, cserjésekben vadon is megterem.

 

Vitamintartalma

 

Tudta?
 

A naspolya név valószínűleg a latin mespila szóból származik, illetve annak elolaszosodott nespula változatából.

 

A naspolya gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban. Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz. Rokonaihoz hasonlóan magas a pektin tartalma. A pektin segíti az anyagcserét és rendbe tartja a vér koleszterinszintjét. Ez az anyag a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a rendszeres nyers alma fogyasztása rendszerezi a székletet.

 

Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat.
 

A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására is alkalmazták.

Felhasználása

A naspolyából általában lekvárt készítenek, de lehet belőle zselét is főzni. Az ünnepnapok gyümölcstálját a naspolya is színesíti, sőt még a karácsonyfára is fel lehet függeszteni - ahogy régen a dióval és az aranyalmával gyakorolták.

 

Naspolyalekvár – ha egy kis különlegességre vágyik

 

Hozzávalók: 2 kg jó érett naspolya, 50 dkg nádcukorcukor.

 

A naspolyát váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Lábosba tesszük, kézzel összenyomkodjuk, majd 4 dl vizet öntünk rá, és csumájával, héjával együtt addig főzzük, amíg az egész szét nem esik. Szitán átnyomjuk, és levével együtt másik edénybe tesszük. Rászórjuk a cukrot, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk 24 órán keresztül. Elkészült finomságot szinte bármilyen süteményhez felhasználhatjuk.

Kincses Fanni