Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Régi idők finomsága, a birs

Pár évtizede még rengeteg birsalmából készült finomság volt divatban: a birsalma lekvár, befőtt, kompót és a birsalmasajt. Ne engedjük feledésbe merülni ezt a nagyszerű gyümölcsöt! Ma már mintha kiment volna a divatból a birsalma, pedig nagyon finom és egészséges.

A klasszikus recepteket mind érdemes végigpróbálnunk, anyi különbséggel, hogy ne cukrot, hanem pozitív élettani hatású nyírfacukrot használjunk hozzájuk!

Tudta?

 

Története évszázados múltra tekint vissza, első írásos emlékünk 1395-ből származik. Melius Péter 1578-ban említi a birsalmát, főleg gyógyító hatásai miatt.  

A név kötelez

Alakjában hasonlít az almára, de színében és ízében jelentős eltéréseket mutat. Jellegzetes sárga színe, enyhén fanyarú, fűszeres íze miatt összekeverhetetlen a többi gyümölccsel. Két fajtája létezik, a birsalma és a birskörte, melyek csak alakjukban különböznek. 

„Minden napra egy birsalma

Szólhatna így is a közmondás, mert az almához hasonlóan rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat, csersavat tartalmaz. A-, B1- ,B2-, C-, E-, P-vitamin és több mint 27- féle ásványi anyag (foszfor, kálium, vas, kalcium, stb.) található benne!

Segíti az anyagcserét, és rendben tartja a vér koleszterinszintjét. Rostjai az érés során feloldódnak, és pektin keletkezik. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin-tartalma. Ez az anyag a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat.

Szintén egyedülálló a P-vitamin tartalma, mely esetenként megelőzi, vagy elősegíti a  vérzékenység gyógyulását.

Hagyományos orvoslás  

A népi gyógyászatban számtalan betegség megelőzésére, kezelésére alkalmazták. Elsősorban görcsoldóként, menstruációs panaszok ismert ellenszereként terjedt el. Ám ma már számos probléma gyógymódjaként használják. Savas kémhatásának köszönhetően megmozgatja az emésztőrendszert, segíti a gyomornak, ezért kiváló hasmenés, emésztési rendellenességek, hasi fájdalmak, bélgyulladás, székrekedés, reuma elen. A birsalma nem csak az emésztést serkenti, de a gyulladást is gyógyítja.

Menstruációs panasz ellen: Birsalmalé

Használata előtt a birsalma külső, szőrös héját el kell távolítani. Majd facsaró segítségével a levét ki kell préselni. Savanyú íze miatt érdemes nyírfacukorral édesíteni.

Nagyanyánk kedvence, a birsalma befőtt

Nyersen ritkán fogyasztják, elsősorban lekvárt, befőttet, édességet készítenek belőle, de nagyon finom köretként is. Bár számtalan módon elkészíthető, mégis a legértékesebb, ha a héjával együtt fogyasztjuk, mert így tartalmazza a legtöbb rostot. Kattintson ide, hogy megtudja, miért nem éremes meghámoznia! Hámozzunk?>>

Birsalmasajt

Alaposan mossuk meg és tisztítsuk meg a birsalmát. Vágjuk ki a csumáját és a megtört részeket, a héját nem szükséges lehámozni. Majd mérjük meg a megtisztított mennyiséget – ez majd a későbbi folyamán lényeges lesz. Miután lemértük, bő vízzel tegyük fel főni. Egy másik lábasba készítsük elő a cukrot és a vizet, a következők szerint: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg nyírfacukorra lesz szükségünk. A lábasban minden kg nyírfacukorhoz 2 dl víz kell. Jól felfőzzük, úgy, hogy a lábas szélén már kristályosodjon!

Közben a megfőtt birsalmát szűrővel szedjük ki, csepegtessük le, és mixeljük simára! A jól kifőtt cukorszirupba tegyük bele, és forrástól számítva 17 percen át főzzük kavargatva. Ne tovább, mert a zselésedési képessége romlani fog. Az elkészült pépet öntsük formákba, (érdemes üveg, jénai illetve porcelán edényekbe, tányérokba önteni, lehetőleg 1,5-2 cm vastagon). Az edényeket előtte vizes kézzel nedvesítsük meg, és alaposan szórjuk tele dióval!

Amikor kihűlt és megszilárdult, borítsuk ki, és deszkára kiterített konyharuhán hagyjuk tovább száradni, és időnként fordítsuk meg (érdemes szobában szárítani, hogy hamarabb szikkadjon). Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Ha később akarjuk fogyasztani (pl. karácsonykor), érdemes celofánba csomagolni, hogy túl ne száradjon. Igen alkalmas desszert tálakra darabolni, vagy pl. püspökkenyérbe kis kockákban belesütni.

Kincses Fanni