Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Stressz-ellenszerek - Wellness szolgáltatások III.

 

 

Megfizethető kényeztetések időhiányban szenvedőknek

 

Senkinek sem könnyű időt szakítani testi-lelki ápolására. Pedig pihenni néha kell. Megállni egy kis időre és kényeztetni magunkat.

„De ki engedheti meg magának ezt a luxust!” sóhajthatnak fel sokan. A helyzet sokkal egyszerűbb, el kell dönteni, mit szeretnénk. Egyes wellness kezelések már 1500-2000 forinttól igénybe vehetőek, és nem tartanak tovább 1-2 óránál.

Átszámolva: ha kihagyja kedvenc sorozatának egy részét – és a hozzátartozó reklámblokkokat – és mondjuk nem költ üdítőre egy hétig – literjét 250 forinttal számolva, akkor már helyben is vagyunk.

 

A wellness kifejezés magában hordozza azt az ellentmondást, hogy az egészségmegőrző, előrelátó életmódnak nincs is magyar szava. Ezért is vettük egy az egyben át a kb. 20-25 éve Amerikában kialakult életszemléletnek a nevét, melynek alapelvei egyszerűek és könnyen betarthatók: felelősségtudat egészségünkért, egészséges és tudatos táplálkozás, káros szenvedélyek kerülése, rendszeres testmozgás és relaxálás, környezetbarát szemlélet.

Korábbi írásainkban már esett szó a wellnessben alkalmazott kezelésekről, melyek valóban időigényesek és megfelelő rákészülést igényelnek. A teljesség igénye nélkül íme néhány kedvcsináló wellness szolgáltatás:

  

Aromakabin

Az aromaterápia jótékony hatásait élvezhetjük megsokszorozott hatékonysággal. A különböző páratartalmú helységekben különféle illóolajokat párologtatnak, melyek belélegezve, illetve a bőrön átjutva fejtik ki jótékony hatásukat. Testi, lelki gondjainkra nagyon jó megoldást nyújtanak.

 

Lávaköves masszázs

A test különböző energiapontjain helyeznek el simára csiszolt hideg és meleg lávaköveket, közben pedig masszázzsal segítik az ellazulást. A kövek energiát keltenek, a masszőr kezei pedig segítik beindítani az áldásos öngyógyulási folyamatot. Ajánlott a PMS tüneteitől szenvedőknek, enyhíti az izomfájdalmakat is, javítja az anyagcserét és a keringést.

 

Fangó – Iszapkúra

Már az ókorban alkalmazták a vulkáni iszappal készült melegpakolást. A fangó vulkáni talajból származó forró, szagtalan ásványi iszap olasz elnevezése. Az iszap közvetlenül kapcsolatban van a termálvízzel, napfénnyel, levegővel.

Bizonyítottan egy „érési” folyamatra van szükség, melynek során a fangó lassanként szerves anyagokkal telítődik, gógyhatású lesz. Folyékony alkotórészei: só, bróm, jód. Ebbe az anyagba csomagolják be a pácienst a kezelés során. Hatására izzadni kezd, felgyorsul a vérkeringés. Kiválóan hat mozgásszervi panaszokra, feszültség enyhítésére. (Nem ajánlott magas vérnyomás, szív- és visszér betegségek, vérzékenység esetén.)

 

Pizichil

Ez a furcsa elnevezésű kezelés tulajdonképpen egy ayurveda olajfürdő masszázzsal egybekötve. Az eljárás egész testre kiterjedő felmelegített olajjal végzett masszázzsal kezdődik. Testünk lassan felmelegszik tőle, majd izzadni kezdünk. A kezelés végére a mintegy 5 liter olaj egyrésze felszívódik, aranysárgáról tejszínűre vált.

Vetró Rita