Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Téli betegségek – tudjunk meg mindent róluk!

Most már elkezdhetünk hozzászokni a hideghez, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy megengedjük a vírusoknak, hogy levegyenek minket a lábunkról. Nátha, fülgyulladás, hörghurut – mit tehetünk ellenük? Cikkünkből kiderül!

Nátha/megfázás

Mit kell tudni a nátháról?

Megfázás, nátha, meghűlés – rengeten neve van, nem hiába, nagyon gyakori betegségről van szó. Létrejöttéért az ún. rhino vírus a felelős, ami megtámadja az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját. Ennek a vírusnak több 100 fajtája létezik, cseppfertőzés útján terjed, kedvenc helyei a tömegközlekedési eszközök és az iskolai, munkahelyi közösségi terek. Szerencsére többnyire gyors a lefolyása: a szervezet 2-3 nap alatt felismeri, milyen vírus támadta meg, és megfelelő mennyiségű ellenanyagot termel. (A nátha nem tévesztendő össze az influenzával, ami súlyos betegség, s szövődményei akár életveszélyesek is lehetnek.)

Melyek a nátha tünetei?

Ajánlott készítmények, természetes gyógymódok nátha esetén?

Fülgyulladás

Mit kell tudni a fülgyulladásról?

Főként gyermekbetegség, de felnőttek is szenvedhetnek tőle. Oka minden esetben baktérium- vagy vírusfertőzés, aminek során a külső hallójárat vagy a dobüreg begyullad, megduzzad, felhalmozódik benne a folyadék (esetleg genny), és emiatt kezd el fájni a fül. A dobüreg már a középfül és a fülkürt duzzanata miatt gyullad be, ezért nagyon fontos a rendszeres orrfújás, orrcseppezés és inhalálás.

Melyek a fülgyulladás tünetei?

Ajánlott készítmények, természetes gyógymódok fülgyulladás esetén?

A fenti tünetek észlelésekor mindenképpen forduljunk orvoshoz, főleg gyermekek esetében!

Amíg a genny meg nem indul:

Hörghurut/bronchitis

Mit kell tudni a hörghurutról?

Gége, légcső, a tüdő hörgőinek belső felszínén lévő nyálkahártya – ha ezek a területek begyulladnak, akkor az sajnos nem más, mint hörghurut. Ezt a betegséget leggyakrabban ugyanaz a vírus okozza, ami a náthát, de felülfertőződhet bakteriálisan is, illetve esetenként közvetlen bakteriális fertőzésként is kezdődhet.

Melyek a hörghurut tünetei?

Ajánlott készítmények, természetes gyógymódok hörghurut esetén?

Kató Iringó