Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Zöldségbefőzés – lecsó télire

Készüljünk fel a borongósabb időszakra egy jó kis lecsó segítségével!

Alapanyagok kiválasztása a lecsóhoz

Az alapanyagok kiválasztására különös gondot kell fordítanunk, ugyanis a túlságosan erjedt, romlott darabok több órás munkákat tehetnek tönkre. Igyekezzünk érett, de még nem erjedő zöldséget vásárolni. Írdemes a szezon végén hozzálátni a munkához, hiszen ekkor zamatosabb, nagyobb vitamintartalmú alapanyagokkal dolgozhatunk.

Tartósítási eljárások lecsó készítésénél

A tartósításának több módja is lehetséges.

Lecsó recept télire 

Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 4 kg paprika, olaj, só.

Elkészítése: A paradicsomot a paradicsomdarálón ledaráljuk, és egy nagyobb fazékban a tűzhelyre tesszük. A jól megmosott paprikát felszeleteljük vagy karikára vágjuk, megsózzuk, s a paradicsomban 15-20 percig főzzük. Forrón üvegbe töltjük, de az üvegeket nem rakjuk egészen tele. A tetejére kb. 0,2 cm vastag rétegben étolajat öntünk. Celofánnal lekötjük, a dupla celofán közé tartósítószert teszünk. Forrón szárazdunsztba rakjuk.

Paradicsomos zöldbab recept

Hozzávalók: 1,5 kg vöröshagyma, 5 kg zöldbab, 1,5 liter paradicsomlé, 0,5 liter olaj, zeller- és petrezselyemzöld, kevés víz, só.

Elkészítése: A vöröshagymát kevés vízzel félig puhára pároljuk, ekkor hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot, ízlés szerint megsózzuk, és együtt pároljuk tovább. Mielőtt teljesen megpuhul, hozzáadjuk a paradicsomlevet és az olajat. Még néhány percig főzzük, majd forrón üvegekbe töltjük. Celofánnal lekötjük, a dupla celofán közé tartósítószert teszünk. Forrón szárazdunsztba rakjuk.

Zöldbablecsó recept

Hozzávalók: 6 kg zöldbab, 0,5 liter olaj, 1,5 kg vöröshagyma, 2 kg zöldpaprika, 2-3 liter paradicsomlé, zeller- és petrezselyemzöld, ízlés szerint só.

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát a ledarált paprikával a saját levében kissé pároljuk, majd hozzáadjuk a földarabolt zöldbabot. Mielőtt teljesen felpuhul, még a paradicsomlevet és a sót, végül az olajat, zeller- és petrezselyemzöldet is hozzákeverjük. Így együtt még öt percig főzzük, s forrón üvegekbe töltjük. Celofánnal lekötjük, a dupla celofán közé tartósítószert teszünk. Forrón szárazdunsztba rakjuk.

Padlizsános lecsó

Hozzávalók: 8 db nagyobb padlizsán, 8 nagy fej vöröshagyma, 1 kg piros húsú zöldpaprika, 1 kg fehérpaprika, 0,7 liter étolaj, kb. 3 liter paradicsomlé, só.

Elkészítése: A padlizsánokat héjastól láng fölött, vagy sütőben tepsibe téve megsütjük. Ha puhára sült, forrón hideg vízbe mártjuk, így könnyebben tudjuk lehúzni a héját. A jól megmosott, lecsurgatott paprikákat húsdarálón ledaráljuk, s az apróra vágott vöröshagymával feltesszük főni. A meghámozott padlizsánokról lecsurgatjuk a vizet, majd fakéssel jól összetörjük, majd a félig megfőtt paprikahagyma közé keverjük. Ízlés szerint sózzuk, s öntünk hozzá a paradicsomléből, hogy olyan savanyú legyen ahogyan szeretjük. Hozzáöntjük az olajat, s pár percig együtt főzzük még. Forrón üvegekbe rakjuk, lekötve szárazdunsztba tesszük. Akinek nincs jó hideg éléskamrája, a két celofán közé tegyen nátriumbenzoátot.

Jó befőzést kívánunk!

Horváth Zsófi