Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A segítő kéz - gátizom torna

Világszerte sok nő életminőségét megrontja az akaratlan vizeletcsepegés, más néven inkontinencia. Hazai felmérés szerint elég magas az előfordulása. A 30-40 év alattiak 40%-ban említenek vizeletvesztéses epizódokat, a 41-50 évesek közöttieknél 57%, az 51- 65 éves korcsoportnál 68% előfordulása.

A gátizomtorna az inkontinencia, a vizelettartás zavarának legegyszerűbb gyógymódja. Egyben a megelőzés hatékony eszköze is, és igen jelentős pozitív hatással van a szexuális élet minőségére.

Izomtorna kifejlesztője; Kegel

Az intim izmokat erősítő tornát, valamint azok helyes működtetésének és erősödésének műszeres visszajelzési-mérési módszerét az amerikai Dr. Arnold Kegel szülész-nőgyógyász professzor fedezte fel több, mint ötven évvel ezelőtt. A Kegel - gyakorlatok lényege a hüvely és a húgycső körüli izmok, és a gáz izomzat erősítése.

Eredetileg az inkontinencia problémáira állítottak össze egy gyakorlatsort, hogy a vizelet visszatartást segítsék, azoknál a nőknél, akiknél köhögés, futás vagy nevetés közben csekély mennyiségű vizelet elcseppen. Kiderült, hogy a gyakorlatoknak más hasznuk is van, és a hüvelyi érzések tudatosítására is nagyon alkalmasak, mivel a PC izomköteg a hüvelyt és a húgycsövet fonja körbe.

Az izmok erősítése során, a nemi szerv vérbősége révén a hüvely nedvesedése is élénkül. Az orgazmus intenzitása abban mérhető, hogy fokozódik a hüvely lüktető mozgása. Kifejezetten ajánlott szülés után, vagy azoknál a nőknél, akik nehezen elégülnek ki. Szinte bárhol és bármikor végezhető a gyakorlat, ami naponta háromszor ajánlott.

Kegel - Gyakorlat

Csináld a következő mozdulatokat minden alkalommal tízszer, inkább lassan, hogy minél jobban tudja figyelni a mozdulatokat.

1. Feszítse meg az izmot kb. 3 másodpercig, majd lazítsa el ismét kb. 3 másodpercig. A legnehezebb függetleníteni a PC izmot a többi izomtól, ezért lényeges, hogy a végbél körüli izmokat próbálja meg teljesen kiiktatni a mozdulatból.

2. A feszítést és az elengedést most dinamikusan ismételje minimum tízszer, és figyelje meg, hogy az összehúzáskor vagy az elengedéskor szaggatottabb-e a mozgás.

3. A hüvelyét húzza össze lassan addig, amíg csak tudja. Gondolja azt, mintha beszívna valamit a hüvelybe, és tartsa ki a mozdulatot legalább 3 másodpercig. Figyeljen a levegővételre, hogy ne tartsa vissza a folyamatos légzést, és legyen laza a gyakorlás közben.

4. Próbálja meg a nyomás érzését gyakorolni. Ezt is a vizelés közben tudja legjobban megérezni, mikor nyomással erősebben engedi a vizelet áramlását. A vizelés közben azonban ne szokjon rá, hogy nyomással gyorsítja a vizelést, ezt csak az érzet gyakorlására ajánlom. A székelés közbeni nyomásra is gondolhat, de a nyomást irányítsa a hüvelyre. A nyomásra koncentráljon 3 másodpercig, és ismételje mindezt legalább tízszer.

Ezekkel a nagyon egyszerű gyakorlatokkal bárki elsajátíthatja ezt az izomműködtetést. Ez a négy lépés egy minta a gyakorlatok összeállításához, de a legjobb, ha mindenki kreatívan keresgeti, hogy mi a legalkalmasabb ritmus és összeállítás a számára. Ha többet szeretne megtudni, akkor intim torna tanfolyamokra érdemes elmennie, és segítséggel esetleg még könnyebben megtanulhatja a gyakorlatokat.