Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Stressz és bőrápolás

Testünket és lelkünket folyamatosan kihívások érik, melyek hatására bőrünk is megváltozik. Elveszíti fényét és rugalmasságát, majd öregedni kezd.

Bár a "stressz" szóról rendszerint a feszültség, idegesség és túlterheltség jut eszünkbe, szervezetünk ideális működéséhez némi stresszre is szükségünk van. Az elfogadható szintű stressz felpezsdít, kibontakoztatja kreativitásunkat és izgalmassá teszi az életet, mert arra ösztönöz, hogy tegyük próbára képességeinket. A túlzott stressz azonban egészségügyi problémákhoz vezet, és ez bőrünkön is tükröződik.

A stressz hatása a bőre

A tartós stressz miatt számos testi elváltozás alakulhat ki; ezek mindegyike jelentős hatást gyakorolhat a bőrre. A stresszhelyzetben termelődő hormonok hatására a vérerek összehúzódnak, ami rontja a keringést. A csökkent vérellátás következményeként pedig a bőr kiszárad, hámlik és túlérzékeny lesz.

Stressz esetén légzésünk is megváltozik, gyorsabbá és felületesebbé válik. Ezáltal csökken a vér által szállított oxigén mennyisége, ami a bőr oxigénellátását is visszaveti.

Hosszantartó stressz következtében bőrünk tésztás tapintású és szürke lesz, megfakul, a feszültség barázdákat szánt a homlokra, valamint a szem és a száj köré.

Az állandó feszültség hatására sokféle bőrbetegség is súlyosbodhat, amit eredetileg nem a stressz okoz. Ilyen például az ekcéma, a pikkelysömör és egyes kiütések.

Az álom a legjobb kozmetikus

Tipp

Nem jön álom a szemére? Hívja segítségül a természet patikáját! Forrázzon le csészénként egy púpozott teáskanálnyi orbáncfüvet vagy citromfüvet, hagyja fél percig ázni, szűrje le, és kortyolgassa el!

A rendszertelen alvás sokkal nagyobb kárt tesz a bőrben, mint többségünk gondolná. Mindannyian tapasztaltuk már, hogyan hat megjelenésünkre egy átvirrasztott éjszaka. Az alváshiány betegessé teszi az arcszínt, ráadásul táskák vagy fekete karikák is jelentkeznek szemünk alatt. Az éjszakai arckrémek és testápolók ugyan kedvezően hatnak a bőr állapotára, ám fontos az is, hogy jól kialudjuk magunkat.

Hogy a szervezet mennyi alvást igényel, az egyénenként változik: a szükséges időtartam rendszerint hét és kilenc óra közé esik. A rossz alvók figyelmébe ajánljuk a következőket:

  • Vizsgáljuk felül étrendünket! Gondoljuk végig, nem ittunk-e esetleg túl sok kávét, teát, vagy koffeines üdítőt, ami gátolhatja az elalvást.

  • A lefekvés előtti dohányzás megzavarhatja az alvás normális ritmusát, ám a dohányzás abbahagyása szintén okozhat átmeneti alvászavarokat.

  • Az alkohol köztudottan segíti az elalvást. Ha azonban túl sokat iszunk, felébredhetünk túl korán vagy az éjszaka folyamán többször is.

  • A mozgás segíti az ellazulást, és nyugodtabbá teszi az alvást. Késő este azonban kerüljük a vérpezsdítő gyakorlatokat, különben az energiatöbblettől nem fogunk tudni elaludni.

  • Ha zajok zavarják álmunkat, vastagabb függönyök, dupla ablakok, illetve hangszigetelés lehet a megoldás.

  • Az elalvást az is segítheti, ha lefekvés előtt meleg fürdőt veszünk.

Sejtépülés és bőrregenerálódás

Sok különböző elmélet született már az alvás lehetséges funkcióiról és szerepeiről. Az egyik legvalószínűbb feltételezés, hogy elsődleges feladata a test regenerálódásának megkönnyítése, az ébrenlét alatt lezajlott normál biokémiai és élettani folyamatok során keletkezett károk helyreállítása.

A bőr anyagcsere-aktivitása az éjszaka folyamán a legélénkebb: az új sejtek ilyenkor épülnek fel, a károsodott sejtek pedig ilyenkor regenerálódnak. Egy vizsgálat megállapította, hogy miközben alszunk, a sejtosztódás mértéke a bőrben és a vérben 200-300 százalékkal növekszik, és éjjel egy órakor éri el tetőpontját. Ez ébrenléti állapotban nem történhet meg, mert a szükséges energiát a szervezet másra fordítja.

Éjjel az agyalapi mirigy növekedési hormont termel, ami a sejtek regenerálódásához szükséges. Ha azonban éjszaka ébren vagyunk, az adrenalin és a noradrenalin hormon serkentő jellege ellensúlyozza a növekedési hormon regeneráló hatását. Még ha napközben be is pótoljuk az alvást, a növekedési hormon hiánya miatt a bőr regenerálódása nem ugyanolyan módon zajlik.

Az alvás és a bőr egészsége közötti összefüggést felismerve a kozmetikai cégek késlekedés nélkül forgalomba hoztak egy sor éjszakai arckrémet, amelyek a regenerációs folyamatokat hivatottak segíteni. Ugyanez az oka annak is, hogy általában más-más készítmények használatát javasolják nappalra és éjszakára.

Vitaminsziget.com

Felhasznált irodalom: Ricki Ostrov: A szép bőr titkai. Holló Kézikönyvtár