Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A titokzatos jóga

Nemhiába zengenek dicshimnuszokat a jógáról. Azt már kevesen tudják, mit takar valójában és milyen jótékony hatása lehet testi-lelki-szellemi egészségünkre.

Az első felvetésre a legegyszerűbb válasz az, hogy egy majd ötezer éves élet-tudomány. Több ága, iskolája van, melyekből Magyarországon is egyre többet tanítanak. Éppen ezért, ha valaki netalán kedvet kapna, először érdeklődjön az oktatónál, hogyan folyik le az óra menete. Előfordulhat ugyanis, hogy míg az egyik tanárnál akár a meditatív pózokban el is alhatunk, a másiknál kifejezett összpontosításra, erőkifejtésre van szükség.

Tények és tévhitek

Rengeteg téves elképzelés kering a köztudatban a jógával kapcsolatban. Az egyik legnépszerűbb, hogyha valakinek fáj a dereka, háta, gerince, merevek az izmai… stb. nem szabad vagy nem érdemes nekikezdeni, úgysem sikerülhet. Ezzel szemben a pózok segítségével megerősíthetjük a gerinc melletti izmokat, sőt magát a gerincet is. De mindenképpen jelezni kell az ilyen vagy más jellegű egészségi problémáinkat az oktatóval. Amennyiben elsiklik ezen információ felett, távozzunk a tett helyszínéről, ugyanis tisztességes, hozzáértő szakemberként tanítványaikat segíteni kell az úton (melyről még lent szót ejtünk).

A másik, hogy könyvből is bátran nekiveselkedhetünk a gyakorlásnak. Természetesen, ha már voltunk órán, bátran tegyük meg. Azonban a papíron lévő írás nem javítja ki a hibáinkat, melyek legrosszabb esetben rontanak egészségi állapotunkon.

Az alapok és a végső cél

Öt alapeleme van, melyből az utolsó egyben a végső cél is. Mintegy piramis úgy épülnek fel – hozzásegítve az eredményhez – a csúcs eléréséhez.

1. Helyes relaxáció

Célja, hogy a test különböző területein felgyűlt feszültség-blokádokat feloldjuk. Ezeket sokszor – tudtunkon kívül – hosszú időn keresztül hordozzuk. Testileg-lelkileg-szellemileg folyamatosan védekezünk, támadunk, lazítani alig, vagy egyáltalán nem marad időnk. A teljes kikapcsolás eléréséhez nem a televízió kapcsolójával kezünkben vezet az út. E helyett sokkal célravezetőbb a Savasana póz, amikor a hátunkon fekszünk, a lábfejek kifelé billenek, karjaink a törzstől min. 30 cm-rel pihennek. A fejtetőtől a lábujjakig mindenegyes porcikánkat ellazítjuk, majd ezt az állapotot tartjuk 20 percen keresztül.

2. Helyes légzés

Ennek elsődleges feladata, hogy a gyakorlatot végző minél inkább feltöltse testét életerővel (pránával), egyúttal felszabadítva a rejtett energiákat és lecsillapítva az elmét.

3. Asanak (ászánák/ gyakorlatok) helyes kivitelezése

Ha így teszünk, felfrissülünk, derűssé és kiegyensúlyozottá válunk. Nem is csoda, hiszen a gyakorlatok jótékony hatással vannak a belső elválasztású mirigyekre, amik hangulatunkért és érzelmeinkért felelősek.

4. Helyes táplálkozás

Ez az alappillér egyszerűen a legtermészetesebb ételek fogyasztását takarja. Ráadásul soha nem tilt, csak tanácsol! Azt javasolja, hogy szattvikus, tiszta ételeket együnk. Vagyis gabonaféléket, friss gyümölcsöket, zöldségeket, tejet, vajat, sajtot, dióféléket, mézet és gyógyteákat.

5. Pozitív gondolkodás és meditáció

Segítségével megtanulhatjuk a stressz kezelését, ami az első órákon nem is biztos, hogy olyan egyszerű. De jó eszköz a gondolatok áramlásának megfékezéséhez, valamint visszacsalni a pozitívokat.

7 dolog, ami miatt érdemes jógázni

 

  • Ruganyossá, formássá válik fizikai testünk, mivel megőrzi és építi annak egészségét.
  • Javítja immunrendszerünket azáltal, hogy segíti szervezetünket megszabadítani a felesleges méreg- és salakanyagoktól.
  • Gerincünk megerősödik, hajlékonnyá válik; tartásunk javul.
  • Vitalitásunk megnő, harmonikusak, kiegyensúlyozottak leszünk.
  • A test és a szellem eggyé válik. Sokan számolnak be arról, hogy a jóga gyakorlása közben olyan izmokat és szerveket „fedeznek fel” magukban, melyek létezéséről nem is tudtak addig.
  • Koncentrációs képességünk javul.
  • Ha kis időt szánunk az életünk rossz dolgainak összeírására, mielőtt gyakorolnák a jóga csodáit, időközben még sikerélményünk is lehet.
  •