Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

„Nem akarok iskolába menni”

Gyermekünk lehet kicsi vagy már egészen nagy, biztos, hogy egyszer-kétszer produkálni fogja a fenti mondatot. Mit tegyünk ilyenkor?

,,Görcsöl a hasam!”, „Fáj a fejem!”, „Lázas vagyok!”

Nincs olyan szülő, aki ne ismerné azt a szituációt, mikor gyermeke különböző, tettetett fizikai tünetek mögé próbálja rejteni iskolaundorát. A leggyakoribb reggeli iskolakerülő szövegek: görcsöl a hasam, fáj a fejem, lázas vagyok, nincs erőm elindulni. Persze a legtöbb szülő egyből észreveszi a színjátszást, és rendületlenül mutatja az irányt az iskola felé. De felmerül a kérdés: szülőként mit tehetünk, hogy gyermekünk ne a kifogásokat keresse, hanem több kedvvel induljon iskolába?

# 3+1 tuti tipp iskolaundor ellen

# 1 Egyen eleget! Sose engedjük el a gyereket tartalmas, fehérjében gazdag reggeli nélkül. Persze az ideális az lenne, ha az egész család együtt reggelizne, és ezután indulnának iskolába-munkába, de ez napjainkban igen keveseknek adatik meg. Ám arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a gyerek ne korgó hassal induljon neki a napnak, mert akkor hiába várjuk, hogy jól teljesítsen az iskolában. Lehetőség szerint csomagoljunk neki tízórait/uzsonnát is, ami egyéni ízlésnek megfelelően tartalmazhat teljes kiőrlésű gabonatermékeket, nyers zöldségeket, gyümölcsöket, valamint tejtermékeket is.

A szerkesztőség kedvence: avokádókrém

Hozzávalók: 1 érett avokádó, 1 evőkanál tejföl, 1 gerezd reszelt fokhagyma, só, bors, citromlé ízlés szerint

Elkészítés: Vágjuk félbe az avokádót, evőkanállal kaparjuk ki a belsejét, majd villával nyomkodjuk össze. Ezután keverjük össze a többi hozzávalóval, esetleg össze is turmixszolhatjuk a jobb kenhetőség érdekében. Lehetőség szerint frissen fogyasszuk el, de kb. 2 napig eláll a hűtőben is. Előfordulhat, hogy kissé bebarnul a teteje, de citromkarikával lefedve kivédhetjük ezt.

# 2 Feküdjön le időben! Figyeljünk oda, hogy a gyerek aludja ki magát rendesen, hiszen nincs annál rosszabb, amikor nyúzottan ki kell kászálódni a pihe-puha ágyból. Korra való tekintet nélkül igaz, hogy aki keveset alszik, az rosszul teljesít. Persze jól tudjuk, hogy esténként könnyű beragadni a számítógép elé, és csak azt vesszük észre, hogy már irtó késő van, és mi még mindig a netet bújjuk – ezt a szülők csakúgy megtapasztalhatják, mint a nagyobb gyerekek. Muszáj megtanítanunk a gyerekeknek – és mi magunknak is példát kell mutatnunk –, hogy éjfél előtt ágyba kell kerülni, mert az éjfél előtti alvás sokkal pihentetőbb. Tuti tipp: elalvás előtt egy csésze gyógytea (citromfű- vagy levendulatea) segíthet ellazulni, elaludni.

Tudta-e?

A kisiskolások napi alvásszükséglete min. 10 óra!

# 3 Adjunk neki étrend-kiegészítőket! Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke zökkenőmentesen fejlődne és egészsége teljes mértékben rendben lenne. Azt azonban tudnunk kell, hogy a fejlődésben lévő gyermeki szervezetnek igen nagy a vitaminigénye, a létfontosságú vitaminok és nyomelemek hiánya viszont fáradtsághoz és a koncentráló képesség lanyhulásához vezethet. Mindezt a különböző negatív hatások (helytelen étkezési szokások, káros tartósítószerek, adalékanyagok, stb.) fokozhatják. Szerencsére jó minőségű, garantált összetételű multivitaminokkal pótolhatók a gyerekek számára nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok, így növekedhet a szellemi és fizikai teljesítőképességük.

A szerkesztő ajánlata:

Agyturbó csomag: Kid Vits narancs ízű multivitamin rágótabletta (120 db) + Kid Omega 100 mg lágyzselatin rágható kapszula xilittel (60 db)

# 4 Beszélgessünk sokat! Ha látszólag minden adott, még sincs kedve iskolába menni a gyereknek, akkor lehetséges, hogy lelki okok húzódnak a háttérben, amit nem szabad félvállról venni. Lehet, hogy szorong, mert csúfolják a társai, lehet, hogy úgy érzi, hogy pikkel rá a tanár, lehet, hogy nem bírja a hajtást, lehet, hogy magányos – számtalan ok lehet, amit csak türelmes és őszinte beszélgetések során lehet kideríteni. Az esetleges szorongást még a kezdeti időszakban érdemes orvosolni, nehogy állandósuljon, és átgyűrűzzön az élet más területeire is. Szülőként próbáljunk meg pozitívan állni a dolgokhoz, mert a gyerek hozzáállását ez nagymértékben befolyásolja. Adott esetben nem szégyen (iskola)pszichológushoz fordulni.

Kató Iringó