Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Irritábilis bélszindróma

Az irritábilis bélszindróma (rövidítve: IBS) esetében valóban szindrómáról, azaz tünetegyüttesről kell beszélni.

Tünetei

A tünetek hasi jellegűek, és egyénenként nagy eltérést mutathatnak. A fő tünete általában a hasi vagy alhasi fájdalom, melynek jellege lehet görcsös, szúró vagy tompa, lehet az egész hasra kiterjedő, egy helyre lokalizálódó vagy vándorló is. A tünetek mellett jellemző lehet a gázosodás, puffadás, illetve a székrekedés és hasmenés váltakozása. Esetenként csak a székrekedés, vagy csak a hasmenés a jellemző. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek a tünetek más betegségekre is jellemzőek lehetnek, és az IBS hátterében nem áll szervi elváltozás, és nem is gyulladásos jellegű betegségről van szó. Épp ezért élesen elkülönül a gyulladásos bélbetegségektől (IBD - Inflammatory Bowel Disease). Az IBS ezáltal egyrészt komoly diagnosztikai problémát jelenthet, másrészt, ha valóban IBS-ről van szó, az a kellemetlenségtől eltekintve nem befolyásolja az életkilátásokat.

Az említett tünetek mellett fontos kizárni a gyulladásos jelleget és a tumort. Családban előforduló gyulladásos bélbetegség, egyéb autoimmun betegség jelenléte, 50 év feletti életkor, a vér jelenléte a székletben, illetve ok nélküli fogyás esetén mindenképp részletes gasztroenterológiai kivizsgálás javasolt.

Okai lehetnek

Ide tartoznak a különböző stresszforrások, pszichés tényezők, ételösszetevők, a rostszegény táplálkozás, alkoholfogyasztás, valamint a bélflóra felborulása. A tünetek elsődleges megjelenését kiváltó, illetve a tünetek fellángolását és fennmaradását okozó tényezők megtalálása és kezelése nagymértékben javíthatja a betegek állapotát.

IBS esetén javasolt

Dr. Gulyás Tamás