Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Mozduljon rá a friss levegőre - Ki a szabadba!

 Alvásproblémák, nyugtalanság - a stressz lelki eredetű bajainak enyhülése; ránc kisimítás, potencia növelés… csak néhány az oxigén pozitív hatásai közül. Megfelelő mennyiségű testmozgással és helyes légzéssel testünk hozzájuthat a hőn áhított levegő-elem adagjához. Hétvégi és „hétköznapi” sportok a friss levegőn – oxigénnövelő tippjeink.

Légzés – a szervezet motorja

Egy hatalmas sóhajtás. Ugye milyen egyszerűnek tűnik? Pedig sokkal összetettebb folyamatról van szó: ez a fajta spontán reflex gondoskodik a mély és szabad légzésről. Levegővételkor szervezetünk felveszi az oxigént, kilégzéskor pedig leadja a keletkező szén-dioxidot. Ez a fajta cserekapcsolat környezetünkkel létfontosságú. A sejtek így veszik fel az oxigént, amit a vér szállít, majd a sejtlégzésben részt vevő enzimek segítségével oxidálják a szerves vegyületeket. Úgyis mondhatnánk, hogy sejtjeink oxigén nélkül nem élnének tovább.

Mivel az életfolyamataink a szöveteinkben és vérünkben található oxigéntől függnek, csökkenésével egyenes arányban kezd apadni életerőnk és reakcióképességünk. Hajlamosabbakká válunk a civilizációs betegségek „elkapására”, hisz szervezetünk védekező-rendszere is gyengül. Az ülőmunka, a helytelen (nem hasi) légzés legalább olyan ártalmas, mint a rendszeres testmozgás hiánya. Nem lehet elég sokat beszélni a mozgás fontosságáról. Sok jótékony hatása közül például sportolás közben emelkedik a szervezet oxigén igénye.

Kedvcsinálóként íme néhány szabadban végezhető mozgásforma:

Séta kutyával vagy anélkül

Mindennapi gyaloglásunkat sokan tekintik nyűgnek. Az „autóval jár még a WC-re is” életforma egyre gyakoribb. Az ember génjeibe azonban nem az állandó ülés kódolódott. Nemcsak környezetvédelmi, hanem egészségügyi hátulütői miatt is gondoljuk át, mikor szükséges a gépkocsi használata. Ha utunkat 15-20 percről csak 5 percre rövidíthetjük le gépi erővel, néha induljunk el korábban gyalog. Így szépen lassan a négykereket lecserélhetjük kényelmes cipőre. Igazán szerencséseknek a kutyások mondhatják magukat. Élvezhetik a gazdivá válás mentális előnyeit – nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lélek –, valamint szervezetük „strapa bíróbbá válását” is. A kutyatartókról bebizonyította több tanulmány is, hogy immunrendszerük az évek múlásával egyre erősebbé válik, mivel az állat aktivizálja a gazdit.

Futás

Vegyük fel a nyúlcipőt, és fussunk egy jót a közeli parkban, erdőben. A légzési és keringési rendszerre gyakorolt jótékony hatása mellett számos jó ok van a futásra. Többek között növeli a szervezet álló- és ellenálló-képességét, stresszoldó, alkalmas a menstruációval járó feszültség levezetésére, valamint fogyásra és alakformálásra. A gyaloglás, séta mellett ez az egyik legegyszerűbben és könnyebben gyakorolható mozgásforma. Nem kell különleges sporteszközökre, ruházatra vagyonokat költeni: elég egy jó futócipő. Persze a jó minőséget ez esetben is meg kell fizetnünk, de ne felejtsük el: egészségünknél nincs hosszabb távú befektetés. Függetlenül korunktól és nemünktől, bárki elkezdheti. De mindenképpen kérjük ki orvosunk véleményét, ha 10 kg-nál nagyobb súlyfeleslegünk, vagy alsóvégtagi problémánk (rándulás, ficam… stb.) van.

Kerékpározás

Emlékezzünk csak a boldog gyermekkor kerékpártúráira! Sokan fedeztük fel így kisebb-nagyobb környezetünket. Mégis, mire felnőtté váltunk egyre kevesebben űzzük ezt a sportot. Pedig, ahogy a mondás tartja „aki egyszer megtanul kerékpározni, az sosem felejti el”. Igazán nagyot hibázni - mint például futásnál a rossz testtartással – nem is lehet. Nagy előnye, hogy míg más mozgásformáknál ízületeink tartják testsúlyunkat, ebben az esetben a terhet a kerékpár leveszi róluk. Legyünk klasszikus-, országúti- vagy túrakerékpárosok mindig tartsunk magunknál egy kis enni-innivalót, naptejet, de főként alapvető szerszámokat.

Görkorcsolyázás

A nálunk is egyre népszerűbb görkori nyugaton már szinte közlekedési eszköz. Igaz inkább a fiatalok kedvelik, nem ritka, hogy 40-45 éves anyukákat, apukákat látunk aszfalton siklani. Ennél a sportágnál az ár sem elhanyagolható szempont: egy pár, egysoros görkorcsolya ára legalább 10.000, de akár 50.000 forint is lehet, és a kötelező védőfelszerelésről már ne is beszéljünk. Néhány komikus jelenet aktív résztvevőivé válhatunk és pár apróbb esés sem kizárt míg megtaláljuk egyensúlyunkat. Mivel az egyik legjobb alakformáló és zsírégető sport, a kezdeti nehézségek leküzdése után örömmel tapasztalhatjuk majd, hogy lábunk, hasunk és popsink feszesedik, izmosodik – ráadásul különösebb erőlködés nélkül. Jótékony hatásai közé tartozik még a kezek ellentétes mozgásának köszönhetően a koncentrációs képesség, valamint az egyensúlyérzék javulása. Ez a sport is az ízületkímélők táborába tartozik, de attól még igaz az az általános szabály, hogy a bemelegítés kötelező.

Vetró Rita