Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Természetes tippek allergiára

A pollenallergia már népbetegségnek számít: szinte nincs is olyan ember, akinek a családjában ne fordulna elő valamilyen légúti allergia. Bár a tüneteket sokan még mindig erős gyógyszerekkel próbálják kezelni, a mellékhatásoktól tartva egyre többen fordulnak a természetes terápiák felé.

Az allergiaszezon beköszöntével egyre többen küszködnek az orrfolyás, a tüsszögés, a könnyezés, rosszabb esetben a viszketés, a kiütések, a puffadás, sőt akár fuldokló köhögés, vagy később az asztma tüneteivel.

Ezek az évek múltával gyakran egyre erőteljesebben jelentkeznek, megkeserítve ezzel az illető életét. Ráadásul néha komoly - a szervezet keringésének összeomlásához vezető - anafilaxiás sokk is kialakulhat.

Aki nem ismeri a szimptómákat, sokszor először megfázásra gyanakszik: csak később válik számára világossá, hogy igazából allergiás reakcióról van szó. Amíg ez kiderül, esetenként évek is eltelhetnek.

Mi is az allergia?

Immunrendszerünk eredetileg a külső betolakodók ellen hivatott megvédeni szervezetünket, ám allergia esetén sajnos „téves riasztás” történik. Az allergia tehát az immunrendszer reakciója olyasvalamire, ami mások számára nem okoz problémát. Kialakulásához valamilyen genetikai adottságra és környezeti faktorra van szükség.

Az allergiás emberek sokszor többféle dologra is érzékenyek. Az alábbiak a leggyakoribb allergének.

Az allergia kezelése

Az allergia megelőzése és kezelése a reakció kialakulásának megakadályozására, illetve a gyulladásos reakció csillapítására irányul. Erre léteznek gyógyszerek, illetve alkalmazhatunk gyulladásgátló tulajdonságú természetes anyagokat (pl.: omega 3 zsírsavak, falvonoidok), valamint antioxidánsokat. Utóbbiak - bár önmagukban nem gátolják az allergiás reakciót - képesek segíteni a tünetek enyhítésében. Bővebben a témáról >>

A különféle természetes anyagok mellett bizonyos készülékek, gyógyászati eszközök használatával is megelőzhetjük, illetve csillapíthatjuk a tüneteket.

Légtisztító berendezés

A lakásban számtalan allergiát okozó anyag fordul elő; ilyenek például a házipor, a poratka, a dohányfüst, a külső por, az állatszőrök, vagy a penész. 

A rendszeres szellőztetés segíthet ugyan a por csökkentésében, illetve - a páratartalmat mérsékelve - megakadályozza a penész kialakulását, ám a külső polleneket és a port is beengedi, így az allergén anyagok ellen önmagában nem elegendő.

Számtalan vizsgálat bizonyítja a HEPA szűrővel ellátott légtisztító berendezések hatékonyságát, melyek napi rendszerességű működtetése jelentős mennyiségű portól kímélhet meg minket.

Az allergén koncentráció lecsökkentése mérsékli az allergiás tüneteket, sőt más légúti betegségek tüneteinek előfordulását is.

Sópipa

Sópipa használatával nedves, sóval átitatott levegőt lélegzünk be. A só a nyálkahártya felületén képes hatékonyan megkötni az allergéneket, illetve jelentősen csökkenteni azok allergizáló hatását. Emellett a só lúgosítja a nyálkahártya felszínén található folyadékot, ami megfelelő közeget biztosít a regenerálódáshoz, illetve csillapítja a gyulladásos folyamatot. A sónak direkt érösszehúzó hatása is van, ami segíthet a váladékozás és a nyálkahártya ödéma csökkentésében.

Photon Nose

A PhotonNose egy klinikailag igazoltan hatékonyan alkalmazható gyógyszermentes kezelés a szénanátha, valamint a házipor- és állatszőr allergia ellen. A készülék két hullámhosszon serkenti a vérkeringést és csökkenti az orrnyálkahártya-gyulladást, mérsékelve ezzel a szénanátha irritációs tüneteit. Használatával a tünetek már néhány óra elteltével csökkenhetnek, illetve meg is szűnhetnek. A megelőzés érdekében célszerű a kezelést egy héttel a pollenszezon elindulása előtt megkezdeni. A készülék speciális orr illesztékének diódái egyenként egy 652 +- 10nm és 940nm hullámhosszú fényt biztosítanak. Ezek a különböző hullámhosszú fények biostimulációs hatást gyakorolnak a nyálkahártya sejtjeire, ami elősegíti a gyorsabb regenerációt.

Bioptron

A PhotonNose-zal ellentétben a Bioptron lámpa fénye a fény teljes spektrumát átfedi, de - a fénysugarak rendezettsége (polarizáltsága) miatt - hasonló hatást vált ki. Biostimulatív hatása révén gyorsítja a sejtek regenerációs képességét, és növeli azok gyógyhajlamát. Ennek speciális, pontos mechanizmusa máig nem ismert.

A Bioptron lámpa az orrüregre és a melléküregekre csak közvetetten alkalmazható, hiszen a fénynek át kell hatolni az arc bőrén, valamint az arckoponyán ahhoz, hogy a kezelendő területre jusson. Ennek ellenére az arc és a mellkas besugárzása segíthet a tünetek enyhítésében, a kezelési időt viszont itt hosszabbra kell hagyni, mint például ekcéma vagy bőrproblémák esetén.

Dr. Gulyás Tamás