Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Fűszerek királya: feketebors

A bors már a rómaiak korában is az egyik legkeresettebb és legértékesebb fűszer volt, melynek értéke az aranyéval vetekedett. A középkorban a sóhoz hasonlóan fizetőeszköz volt. Gyakran fizettek borsszemekkel bérleti díjakat, adókat, de adták hozományként is.

Szingapúr és Malabár vidékén őshonos. Napjainkban legfőbb termesztési helyei: Malajzia, Indonézia, Thaiföld, Brazília és Madagaszkár. A feketebors a legcsípősebb borsfajta. Kb. 4 mm átmérőjű, sötét fekete, durva felületű golyócska. A feketebors a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el végleges sötét fekete színüket.

 

Gyógyító hatása

Ilóolajat, piperint, pirolint, karicint tartalmaz, melyekből jellegzetes illata és csípős íze származik. Összetevőinek köszönhetően segíti az emésztőrendszer működését. A csípős fűszerek többségéhez hasonlóan élénkítőszer is. Ugyanakkor vizelet- és szélhajtó. Ízületi gyulladás gyógyítására is használják.

A legújabb kutatások szerint pedig segíthet a bőr fehér foltokkal járó, pigmenthiányos állapotán. A feketeborsból kivonható piperinnek és szintetikus származékainak hatását vizsgálták a brit kutatók egerek bőrén. A kísérletekben vagy csak piperint alkalmaztak, vagy kombinálták az ultraibolya besugárzással.

Önmagában használva a piperin és két származéka hat hét alatt világos barna árnyalatig növelte az eredetileg fehér foltok pigmentáltságát. A kombinált kezelés során még jobb eredményt értek el, sötétebb lett a bőr és hosszabb ideig tartott a szín. A kutatók úgy vélik, hogy a piperin stimulálja a bőrben a pigment sejtek, a melanociták termelődését. Kimutattuk, hogy a piperines helyi kezelés növeli a bőr pigmentációját.

 

Fűszernövény

Egész és őrölt állapotban kapható. A szárított változatot használat előtt érdemes vízben áztatni. Levesekbe és sültekhez illő fűszer, de szinte minden ételhez adható (levesek, főzelékek, saláták, öntetek, mártások, húsételek, páclevek, halak, vagdaltak, gombás ételek).

A borsnak nemcsak ízesítő, de étvágygerjesztő hatása is van, azonban a fűszerezésével óvatosan kell bánni, mert izgató hatással lehet az emésztőrendszerre.

 

Borsos tokány

Hozzávalók: 60 dkg marhahús vagy disznóhús, 6 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 mokkáskanál törött bors, egy csipet borsikafű, koriander, csípős paprika, 1 dl olaj,só.

Borsos tokány elkészítése:

A húst és a füstölt szalonnát vékony csíkokra daraboljuk.  Az olajban a szalonnát kisütjük, majd a pörcöt félretesszük. Az olajban megpirítjuk a feldarabolt vöröshagymát, s rátesszük a húst, megsózzuk, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Hozzátesszük a paprikát, a paradicsomot, valamint a fűszereket, és fedő alatt sütjük. Majd hozzáadjuk a sültszalonna-darabkákat, és ismét pároljuk. Végül meghintjük egy kevés liszttel, besűrítjük, és forrón tálaljuk.