Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Táplálkozás és a PMS

Számos bizonyíték alátámasztja, hogy a PMS kellemetlen tünetei megfelelő étrenddel csökkenthetőek.   

Cukros ételek és a PMS

A vércukorszint fontos tényező. A vércukorszint ingadozása, a cukros ételek fogyasztása befolyásolja a tünetek súlyosságát. Egyes PMS-ben szenvedő nők arról számolnak be, hogy elepednek a cukros ételekért a peteérés és a menstruáció között, de sajnos ezeknek az élvezeteknek a hátulütője, hogy magas a glikémiás indexük.

Kutatások rámutattak, hogy ha a szerotoninszint növelésével akarunk jobb kedvre derülni, akkor alacsony glikémiás indexű szénhidrátok a legalkalmasabbak erre a célra, azaz olyan keményítős, magas rosttartalmú élelmiszerek, mint a barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér, a spagetti és a metélt. PMS-ben szenvedő nőknél alacsonyabb az egyik hírvivő molekula, a szerotonin szintje, amely fontos szerepet játszik hangulatunk befolyásolásában.

Vitaminok és a PMS

A vitaminok és az ásványi anyagok elengedhetetlenek a PMS kezelésében. Kiváltképp a B6-vitaminnak kiemelkedő szerep szervezetünk szerotonin-termelésében. B6-vitamin megtalálható a halban, a csirkében, a zöldbabban, a banánban és a búzacsírában. Kutatások, amelyek szerint ha elegendő mennyiségű B6-vitamin áll rendelkezésre a testben, csökken a PMS-ben szenvedő száma. Különböző források 50-400mg-os napi mennyiséget javasolnak legalább három hónapon keresztül.

Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy a B6-vitamin önálló bevitele ilyen dózisokban, másik B vitaminok relatív hiányát okozhatja, így érdemesebb B-komplex formájában pótolni a B6 vitamint is. Az E-vitamin szintén hatékony megelőző szer, bár a PMS-ben szenvedő hölgyeken nem mutatható ki E-vitamin hiány, 300 I.U feletti mennyiség hasznos lehet.

A szerotonin előanyaga a triptofán nevű aminosav, így ha hangulatzavar kifejezetten jelen van, akkor esténként 100-200mg 5-HTP pótlása is szükséges lehet.

Kálcium, D vitamin és a PMS

A PMS kutatásban most egy okos ásványi anyag és vitamin - a kalcium és a D-vitamin- kombinációjával kapcsolatban röppent fel a jó hír. A kalcium létfontosságú elem, és nemcsak az egészséges fogazat és csontozat építésében, hanem rengeteg más létfontosságú testi folyamatban is szerepet vállal. Bebizonyosodott, hogy a kalcium kiegészítők (D-vitaminnal együtt szedve) a szenvedők csaknem 50%-ánál akár a felére csökkenthetik a PMS-tünetek hevességét.

A D-vitamin számos alapvető funkciót tölt be. Ezek közül a legfontosabb, hogy segíti a kalcium felszívódását az ételekből a szervezetbe. Ha kevés a szervezetünkben a D-vitamin a táplálékunkban lévő kalcium nagyja kárba vész. Tehát mindkét összetevő nagyon fontos a PMS elleni küzdelemben.

A D-vitaminnak e mellet számos szabályozó folyamatban is szerepe van, így ma már ezt az orvosok nem is vitaminnak, hanem hormonnak tekintik. Télen, mikor nem jutunk elég napfényhez, pótlására feltétlenül szükség van.

Új megközelítés a kálcium és a D-vitamin kombinációja a PMS küzdelemben. Eddig néhány tanulmányt végeztek csak e téren, és egyik sem kisérletezett táplálékkal. Nigel Denmyvel a londoni Hammersmith Kórház és a Quenn Charlotte Manopauza és Női egészségklinika vezető dietetikusával megtervezték a „T-D-diétát”. T mint tejtermék -bőséges kálciumforrás - és D mint D-vitamin, amely elengedhetetlenül szükséges a kálcium felszívódásához.

A T-D-diétával kiegészíthetjük szokásos étrendünket: extra adag tejjel, joghurttal és sajttal ellenőrzötten biztosíthatjuk a plusz kalciumbevitelt, míg olajos halakkal, margarinnal, tojással, gabonákkal, lágytojásba mártogatott pirítoskatonákkal a megfelelő D-vitaminról gondoskodhatunk. Ezen túlmenően természetesen sütkérezhetünk a napon, mi magunk is termelve a D-vitamint.

Kiegészítőként hasznos segítség lehet, ha nem tudjuk étrendünkbe beiktatni az előbbi ételeket.

Vitaminsziget ajánlata: Highland Cal Mag Plus D vitamin

Természetes összetevőket tartalmazó kálcium, magnézium, D-vitamin tartalmú készítmény. A termék az ún. Sol-U-Tab technológiával optimális felszívódást biztosít mert a gyomorba érkezve azonnal oldódik. Ténylegesen bevizsgált, garantált összetételű (mennyiség, minőség) GMP Hozzáadott cukrot, mesterséges színezéket és tartósítószert nem tartalmaz. Megrendelem a terméket >>
Forrás: Jill Fullerton-Smith: Amivel etetnek; Partvonal Könyvkiadó, Bp. 2007.