Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Itt a tavasz és a pollenallergia

Virágzik a mogyoró, az éger, a nyárfa, a nyírfa, a kőris, a platán, a bükk, és sajnos virágoznak a különböző gyomnövények is.

Mi az allergia?

Az allergia a test válaszreakciója egy olyan anyaggal szemben, ami önmagában nem káros, de az arra fogékony egyénekben az immunrendszert működésbe hozza, hogy védekezzen ellene, és ez kényelmetlen, sokszor a mindennapjainkat pokollá tevő tünetekkel jár.

Valójában az allergia esetén az  immunrendszer túlreagál valamit, ami nem is károsítaná a szervezetünket. Tehát egy hibás reakcióról van szó.

Az allergiás reakciót a környezetünkben található bármilyen anyag kiválthatja. A reakciót kiváltó anyagot allergénnek nevezzük, mely általában valamilyen fehérje természetű, vagy fehérjét is tartalmazó anyag. Ha az allergén nem fehérje (pl.: penicillin), akkor előbb a szervezetben hozzá kell kötődnie valamilyen fehérjéhez, hogy kiváltsa a reakciót.

A leggyakoribb allergének a fű és fafélék virágpora (pollen), a házipor, a poratka, a penészgombák, az állatszőr, és az élelmiszerek. Kevésbé gyakran okoznak allergiát a magvak, gyümölcsök és a latex (ez utóbbi egyre több termékben benne van, éppen az allergiát okozó növényi összetevők kiváltására).

Allergiás reakció lehet az orrfolyás, tüsszögés, szem-, orr- és bőrviszketés, kiütések, köhögés, légszomj, visszatérő arcüreg gyulladás, majd orrnyálkahártya megvastagodás. Ételallergiák bármilyen emésztőszervi zavart okozhatnak. Felerősödhet a szaglás, látás, ízérzékelés, tapintásérzet olyan mértékben, ami már irritáló, zavaró hatású. Később asztma, ekcéma, krónikus fejfájás, letargia, koncentrációzavar alakulhat ki.

Az emberek több mint egynegyede szenved valamilyen allergiában, és az allergiások száma folyamatosan növekszik. Sajnos ez a növekedés a gyermekek körében még jelentősebb.

Az immunrendszer allergénre adott válasza egy több lépcsőből álló folyamat. Ennek során számos anyag szabadul fel, amely az immunsejtek közötti kommunikáció eszköze.

Az immunrendszer működése, mind allergia, mind valódi betolakodó elleni védekezés esetén egy bonyolult, többszörösen egymásra ható folyamat, ami kezdetben fokozódik, de végül le is kell csendesíteni. A reakció részeként különböző szabályozó anyagok termelődnek. Ilyenek például a hisztamin és származéka, melyek értágulatot okoznak, hogy minél több fehérvérsejt érkezhessen az adott területre. Ez az anyag felelős a legtöbb tünetért, így a gyógyszeres terápia is ennek a gátlására irányul.

Bizonyos immunsejtek feladata az, hogy megjegyezzék az allergént, s így legközelebb még gyorsabban fel tudjanak lépni ellene. Ezért is lehetséges, hogy második, harmadik alkalommal erősebbek a tünetek annál, mint amikor először megjelent az allergiánk.

Az allergiát általában a hisztamin termelődését gátló készítményekkel szokták kezelni, ha azonban ezek nem elegendők, akkor jön a nagyágyú, a szteroid. Ez az összes immunreakciót gátolja, nem beszélve szervezetünk más működéseiről.

Tünetek

Az allergiás betegeknél - függetlenül attól, hányféle dologra allergiásak - a tünetek mindig ugyanolyan formában jelentkeznek. Ellenálló képességük az arcüreggyulladással és más légúti megbetegedésekkel szemben is csökken.

Ezek az enyhe kellemetlenségtől a napi tevékenységet súlyosan zavaró panaszokig terjedhetnek:

  • orrfolyás, orrdugulás,
  • tüsszentés,
  • könnyezés, szemviszketés,
  • kipirulás,
  • kiütések, foltok a bőrön,
  • köhögés,
  • légszomj,
  • vérnyomásesés,
  • anafilaxiás sokk (legsúlyosabb eset).

Tanácsok

Az allergéneket nem könnyű eltávolítani a környezetből, de néhány módszerrel csökkenteni lehet az allergiás beteget érő pollenmennyiséget.

Az adott növény virágzási időszaka alatt tanácsos zárva tartani az ablakokat. A ház szellőztetése kora reggel vagy késő este, éjszaka történjen, amikor a levegőben kevesebb a keringő pollen. További lehetőség az ionizáló levegőtisztító használata. Ezek ma már elérhető áron megvásárolhatóak. Tovább >>

Mosson a szokottnál gyakrabban hajat, mert az ott megtelepedő pollenszemcsék is felelősek az éjszaka jelentkező tünetekért. Ügyeljen rá, hogy autójában, előírt időnként cserélje ki a pollenszűrőt. Autóban ne húzza le az ablakot, inkább használjon klímát, amely vizében lecsapatja a polleneket is.

Egy lélegzetvétellel több, mint 8000 pollenmolekulát lélegzünk be, melyek a nyálkahártyához tapadva fenntartják az allergiás reakciót. Érdemes ezért napi többször orröblítést végezni himalája sós oldattal, melyhez adhatunk 4 (pHour) Só port.

A sóoldat olyan töménységű legyen, hogy ne csípje a nyálkahártyát, a 4 phour-ból pedig egy mérőkanálnyit adjunk 2dl vízhez (sóoldathoz). Ez nagy mértékben képes lecsillapítani a tüsszögést, orrfolyást, akár azonnal is.

Étrend-kiegészítők

Sokan szeretnék elkerülni a gyógyszeres kezelést, annak minden mellékhatásával együtt. Sajnos a hisztamin egy kommunikációs molekula és éppúgy részt vesz az idegi kapcsolatokban is, mint az immunrendszer esetén. Épp ezért az antihisztaminok sokaknak okoznak álmatag napokat, lassultságot, álmosságot, és megnyújtják a  reakcióidőt. Szerencsére azonban léteznek olyan természetes módszerek is, amelyek segítségével az allergia kellemetlen tünetei mellékhatások nélkül mérsékelhetőek.

Allergia esetén két fő dolog jelentősen csökkentheti a tüneteket: a bő folyadék (tiszta víz) fogyasztás és a C-vitamin.

Allergia ellen: Highland Quercetin nettle plus

 

Az immunreakció csillapítására a különböző növényi flavonoidok bizonyulnak alkalmasnak, ezek közül a Quercetin az, amivel kapcsolatban igen sok adat és tapasztalat áll rendelkezésre, és ez esetben a leghatékonyabbként tartják számon.

Mivel az allergiát kiváltó anyagok fehérje természetűek, az allergia elleni küzdelem másik fontos eleme a jó emésztés. A pollenek ugyanis bélrendszerünkbe is lejutnak, és jobb ha onnan már csak lebontva jutnak testünkbe.

Ezért talán furcsa módon, de az allergia elleni fegyvertár része lehet egy emésztőenzim pótló készítmény is. Növényi fehérjebontó az ananász szárában található bromelain, ami mind emésztést segítő, mind allergia elleni készítmények alkotórésze.

A Quercetin nettle plus a fenti összetevőket mind tartalmazza, ezért talán a legnagyobb segítség a bajban. Allergia esetén mindenképp elsőként javaslom.

További lehetőségek, amiket érdemes bevetni:

Dr. Gulyás Tamás

Kapcsolódó termékek


» Highland PR813 Omega 3 EPA+DHA halolaj (90db)
» Highland PR1146 Quercetin - allergia, hisztamin gátló (90db)
» Probiotikus csomag FitLine joghurtpor (60 napi) + joghurtkészítő gép
» Highland PR1148 Folyékony Quercetin - allergia, hisztamin gátló (113ml)
» Innerlight 4 pHour Só 454 gramm
» Allergia csomag: Folyékony Quercetin - allergia, hisztamin gátló (113ml) + Super Citrus C vitamin 1000 mg - magas bioflavonoid tartalommal (90db).
» Allergia csomag: Sófáni gyermek sópipa + Folyékony Quercetin - allergia, hisztamin gátló (113ml)
» Allergia csomag: HIGHLAND Quercetin (90 db) + HIGHLAND Omega 30+ (90 db)
» Living Lab PhotonNose allergiakezelő készülék
» Beurer LB20 légpárásító
» Beurer LB 50 légpárásító
» Allergia csomag: Folyékony Quercetin - allergia, hisztamin gátló (113ml) + Dr Csabai Grape Vital Grapefruitmag gyermek tabletta (60db)
» Allergia csomag: Folyékony Quercetin - allergia, hisztamin gátló (113ml) + N0640 Kid C vitamin 500mg cseresznye ízű rágótabletta (100 db)
» Lúgosító sókeverék - Young pHorever pHour Salts (450 g)
» Bio NEUNER'S Afrikai rooibos vöröstea/ megszűnt!
» *NEUNER'S Pollen - Allergia gyógytea-keverék
» NEW CHAPTER - Activated C Food Complex - C vitamin 250 mg - (30 db)
» NEW CHAPTER - Activated C Food Complex - C vitamin 250 mg - (60 db)
» NEW CHAPTER - Activated C Food Complex - C vitamin 250 mg - (90 db)
» NEW CHAPTER - Activated C Food Complex - C vitamin 250 mg - (180 db)