Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Torokfájás

Bármi okozza is, a fájós torok megkeserítheti az ember életét, főleg, ha sokat kell a hangját használnia. Szerencsére azonban ez a tünetcsoport különösen jól kezelhető természetes gyógymódokkal, amelyek enyhítik a gyulladást, a fájdalmat és a rossz közérzetet.

Sokféleképpen jellemezték már a torokfájást - kaparó érzésként, bizsergés­ként, sőt perzselő fájdalomként. Ám voltaképp mindegy, hogyan írják le, lényegét tekintve nem más, mint a garatíveket és a hátsó garatfalat érin­tő fájdalom, amit rendszerint gyulladás okoz. Amikor a torok fertőződik, vagy más irritációs hatás éri, az érintett területre több vér áramlik.

A vér­árammal fehérvérsejtek és olyan anyagok érkeznek, amelyeknek az a feladata, hogy leküzdjék a fertőzést. A torok pirosságát, duzzadtságát és a fájdal­mat pedig végső soron ezek a "harcoló" anyagok okozzák.

Tünetek:

Mik okozhatják a torokfájást?

A torokfájás leggyakoribb oka allergiás reakció, bakteriális és vírus­fertőzés, valamint környezeti tényezők (por, száraz levegő, füst). Al­lergia és vírusfertőzés esetén a torokfájás többnyire a fokozott orr­váladékozás következménye, ami (főleg alváskor) hátrafelé, a garatba ürül.

Ráadásul a náthavírusok gyakran közvetlenül is torokgyulladást okoznak. A víruseredetű torokfájás mellett a bakteriális fertőzés is okoz torokgyul­ladást, melynek tünete a heves torokfájás, nyelési nehézség, láz. A víru­sos és a bakteriális torokgyulladás elkülönítése azért fontos, mert alap­vetően meghatározza a kezelést; ennek eldöntéséhez forduljon orvoshoz.

Az étrend-kiegészítők hatása

Az alább felsorolt étrend-kiegészítők erősítik az immunrendszert, előse­gítik a begyulladt torok gyógyulását és enyhítik a fájdalmat. Ha más elő­írás nincs, a tünetek idején együtt alkalmazza ezeket. Kombinálhatók megfázásra vagy allergiára való, recept nélkül vagy receptre kapható gyógyszerekkel, valamint torokgyulladásra felírt antibiotikumokkal is.

A C-vitamin segít a szervezetnek leküzdeni a felső légúti fertőzéseket, amelyek gyakran okoznak torokfájást. Ezen kívül - mint természetes antihisztamin - csökkenti az allergiások szervezetében termelődő, gyul­ladáskeltő vegyületek mennyiségét.

A kasvirág nevű gyógynövény és a fokhagyma antivirális és antibakteriális hatású; fogyasztásukat már a torokirritáció első jelére tanácsos elkezdeni.

Mindezek mellett próbálkozzon cinktabletták szedésével, amelyek segítenek a megfázással járó torokfájás megelőzésében, és a kutatások szerint csökkentik annak időtartamát. Ha a cink ízét nem szereti, vagy nincs megfázva, igyon vörösszilfa- vagy orvosi ziliz gyökeréből készült teát. Ezek a gyógynövények bevonatot alkotnak a beteg torok felületén, megkönnyítve ezzel a nyelést és enyhítve a fájdalmat.

A vörösszilfa ki­vonatában proanticianid-oligomerek (PCO) vannak, amelyek fertőzés­gátlók, és mérséklik az allergiás reakciókat. Az immunrendszer erősíté­sére a teához adjon néhány csepp aranygyökér-tinktúrát - különösen a baktériumok okozta fertőzések ellen hatékony a benne lévő anti­bakteriális hatású vegyület, a berberin miatt -, ha pedig az orra is eldu­gult, segíthet a teába tett édesgyökér-kivonat is (szárított formában vagy tinktúra ként egyaránt hatékony, de ez magas vérnyomás esetén ellen­javalIt). Jó toroköblögető a borsmentalevél-tea.

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti "gyógyítani". Minden nyavalyából azért nem gyógyít ki, mint ahogy azt sokáig hitték, de azt a hagyományt, amely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is alátámasztják.

Mit tehet még torokfájás esetén?

Ha a torkunk fáj, igyunk forró mézes tejet. Két szétnyomott fokhagymagerezdet keverjünk össze egy citrom levével és két evőkanál olívaolajjal. Tartsuk a szánkban, mielőtt lenyelnénk. Naponta háromszor ismételjük - ez a fájós torok legjobb gyógyszere!

A torokfájás enyhíthető, ha naponta többször gargarizál, amihez az alábbi keverékeket érdemes kipróbálni: 1 vörös­szilfa-, málnalevél-, aranygyökér­és édesgyökér-kivonat egyenlő mennyiségeit tartalmazó lan­gyosra hűtött tea; 2 vagy 1/2 csésze forró vízhez kevert 1 kávéskanál vörös zsálya lehűt­ve és leszűrve.

Mielőtt torokfájásra antibioti­kumot szedne, kérje meg orvo­sát, végezze el azt az egyszerű ambuláns vizsgálatot, amellyel megállapítható, tényleg bakteriá­lis fertőzés áll-e a panasz hátte­rében.

Ha baktériumok okozta torokgyulladás ról van szó, való­ban szükség van az antibiotiku­mokra, ám ezek elpusztítják azo­kat a hasznos mikroorganizmu­sokat is, amelyek az emésztő­rendszer megfelelő működését biztosítják. Ebben az esetben pó­tolja ezeket probiotikumokkal!

Forduljon orvoshoz:

Újabb tudományos kutatások

Míg a cinktabletták felnőttek esetében hatékonyan csökkentik a vírus okozta megfázás időtartamát, az újabb kutatások szerint gyermekeknél nincs meg ez a kedvező hatásuk.

A kísérlet során, melyet 249 iskolás korú gyermek bevonásával végeztek, kiderült, hogy a cinktablettát szedőknél ugyanannyi idő alatt zajlott le a megfázás, mint a placebót szedőknél (átlagban 9 nap alatt).

A felnőttek körében végzett kísérletek ugyanakkor kimutatták, hogy a cinktabletták majdnem a felére csökkentették a megfázás időtartamát. Egyelőre rejtély, hogy a cink miért csak a felnőtteknél hat.

Ajánlott készítmények:

Vitaminsziget.com