Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Hasmenés

Bármilyen kellemetlen is, a hasmenés fontos szerepet játszhat a szervezet méregtelenítésében. Általában egy-két nap alatt magától is elmúlik, de addig sok problémát okozhat. A kezelések fő célja a kiszáradás megakadályozása és a széklet állagának helyreállítása.

A hasmenés tünetei:

Hasmenéskor a székletürítés gyakorisága nő, és híg, folyékony széklet ürül. Nem különálló betegség, hanem különböző betegségeket kísérő tünet, amelyek közül egyesek ártalmatlanok, mások viszont súlyosak lehetnek.

A hasmenés a vastagbélben zajló vízfelszívódás vagy a vastag­bél mozgási zavara miatt alakulhat ki. Rendes körülmények között a táp­anyagban található víz a vastagbélben felszívódik, a bélsár állaga meg­szilárdul. Ha valami felgyorsítja a belekben a béltartalom mozgását, vagy más módon zavarja a felszívódást, a víz a széklettel együtt távozik.

Mi okozza a hasmenést?

A hasmenés általában bakteriális vagy vírusos fertőzés miatti bélgyul­ladás következménye. A fejlődő országokban járó turisták általában tisztában vannak az élelmiszer- és ivóvízszennyezés veszélyével és meg­próbálják a hasmenés e gyakori formáját - az utazók hasmenését - meg­előzni.

Odahaza azonban már egyáltalán nem olyan elővigyázatosak, és a mindössze egy napig tartó, influenzának tulajdonított hasmenés gyak­ran valamilyen ételártalom következménye.

A hasmenésnek emellett sok egyéb oka lehet. Hasmenést okozhat, ha több gyümölcsöt és zöldséget eszik, mint amennyihez hozzá van szok­va; leggyakrabban a citrusfélék és a bab túlzott fogyasztása válthat ki hasmenést.

Nagy mennyiségben fogyasztva a szorbitol (energiaszegény édesítő) is hasmenést okozhat. Hasmenés alakulhat ki akkor is, ha túl sok C-vitamint és magné­ziumot vesz magához (ilyen esetben csökkentse ezek adag­ját).

A tejcukor-érzékenységben (laktózintolerancia) szenvedők - ­akik nem képesek a tejtermékek­ben előforduló tejcukor, a laktóz lebontására - tejtermékek (tej, sajt, fagylalt) fogyasztását követően gyakran panaszkodnak bélgázra, puffadásra, hasmenésre. Az anti­biotikumok pusztítják a gyomor-bél traktus baktériumflóráját, és mellék­hatásként szintén előidézhetnek hasmenést.

Egyes embereknél a stressz is hasmenést okoz. A hasmenés sokféle emésztőrendszeri betegség - például irritábilis vastagbél szindróma, idült vastagbélgyulladás, Crohn-betegség, hasnyál­mirigy-gyulladás vagy vastagbélrák - velejárója is lehet.

Az étrend-kiegészítők hatása

Hasmenés ellen fogyasszon közönséges párlófű-, földiszederlevél­ vagy málnalevélteát. Ezek a gyógyteák tannint tartalmaznak, amely a be­lek nyálkahártyájára hatva segít a folyadék felszívásában. A tea az elvesz­tett folyadékot is pótolja, ami nagyon fontos a hasmenéskor fellépő ki­száradás megelőzésében.

Ha egyik tea sem hoz enyhülést, próbálja ki a bolhamag útifüvet. Bár ennek vízben jól oldódó rostjait inkább a székrekedés kezelésére hasz­nálják, a belekben segít a felesleges folyadék felszívásában és a szilárd széklet kialakításában.

A probiotikumkészítmények a belek baktérium­flórájának helyreállításában vesznek részt, és különösen hatékonyak le­hetnek antibiotikumok okozta hasmenéskor.

Valamennyi itt felsorolt ter­mészetes orvosság vény nélkül kapható gyógyszerek helyett is szedhető (kivéve az acidophilust, amelyik alkalmazható ugyan azokkal együtt, de nem egyszerre).

Ha a hasmenést ételártalom okozta, a kezelés megkezdése előtt vár­jon néhány órát, hogy a kórokozók a szervezetből kiürülhessenek. Egyéb esetekben azonnal kezdje meg a kezelést.

Mit tehet még hasmenés esetén?

Újabb kutatások

A borról régóta úgy tartják, hogy fertőzések és betegségek esetén gyógyító hatású. A legújabb kutatások szerint még többre is képes: a hasmenés ellen is hatásos lehet. A megfigyelések szerint fehér- és vörösbor fogyasztásával könnyebben megszabadulhat a hasmenést okozó baktériumoktól - a ­SalmonelIátói és néhány E. coli törzstől.

Tények és tippek

A hasmenés leghatásosabb gyógynövényi orvosságának a földiszederlevél-teát tartják. A csomagoláson található leírást azonban mindenkor olvassa el figyelmesen: a csomagban sok esetben földiszeder ízesítésű fekete tea és nem valódi földiszeder tea található!

Az ételekben, élelmiszerekben elszaporodó baktériumok minden évben több százezer esetben okoznak ételmérgezést. Néhány egyszerű rendszabály betartásával azonban jelentősen csökkenthető ennek kockázata. Fontos, hogy nyers hús feldolgozása után, illetve főzés előtt mindig mosson kezet szappannal, meleg vízben!

A fagyasztott ételek kiolvasztását hűtőszekrényben vagy mikrohullámú sütőben végezze; a húst pedig mindig hűtőben tárolja!

A nyers hússal érintkező tányérokat és konyhai edényeket alaposan mossa el, mielőtt főtt húst vagy más ételt tenne rájuk. Az ételmaradékokat azonnal tegye a hűtőbe vagy dobja ki; szobahőmérsékleten (18-22 C-on) ne tárolja egy óránál tovább!

 Vitaminsziget.com