Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Depresszió

Ez az igen gyakori, de csak kevéssé értett betegség több százezer embert érint hazánkban. Egyre inkább igazolódik, hogyan lehet táplálékkiegészítőként vitaminokat, gyógynövénykészítményeket is alkalmazni a betegség kezelésében.

A betegség leírása

A depresszió nem csupán múló szomorúság: a beteg fizikai, szellemi és érzelmi életére szüntelenül befolyást gyakoroló pusztító betegség. Lerombolhatja az ember önbecsülését és mások megítélésének képességét; a bűntudat, feleslegesség és tehetetlenség érzése a legegyszerűbb mindennapi tevékenység végzésére is képtelenné tehet. A depressziónak súlyosságát tekintve különböző formái vannak.

Tünetek

Mi okozza?

Úgy tűnik, a depresszió mögött nem egyetlen okot kell keresni, bár a szakértők szerint a fő ok az agy által előállított kémiai neurotranszmitterek, vagyis az idegsejtek közötti kommunikációt létrehozó kémiai anyagok szintézisének egyensúlyában beállott zavar.

Depressziós periódust kiválthat egy szeretett személy halála, munkahely elvesztése, válás, súlyos betegség vagy egyéb komoly nehézségek.

A depresszió kialakulásához hozzájárulhat a stressz, jelentkezhet gyógyszerek mellékhatása­ként, kiválthatja a téli napfényhiány, alkoholizmus, élelmiszer-allergia és alultápláltság is. A düh, bűntudat és más mély érzelmek nem megfelelő feldolgozása szintén súlyosbítja a tüneteket.

Mit tehet még?

Az étrend-kiegészítők hatása:

Az alább felsorolt vitaminok és ásványi anyagok antidepresszáns gyógyszerek mellett is kedvező hatást gyakorolnak. Különböző gyógynövények és 5-HTP szintén szedhetők a gyógyszerekkel együtt, de ebben az esetben előzőleg kérjen tanácsot orvosától. Az előírt gyógyszerek szedésén viszont soha ne változtasson orvosa beleegyezése nélkül.

Egyesek szerint a B- és C-vitamin csökkent szintje kapcsolatban lehet a depresszió kialakulásával. Szedésükkel állítólag elősegíthető a neurotranszmitterek agyi szintézise, és növelhető az antidepresszáns gyógyszerek hatékonysága is.

A kalcium és magnézium nyugtatják az idegsejteket, és különösen akkor fejthetnek ki kedvező hatást, ha a dep­resszió alvászavarokat idéz elő.

A Cink alacsony szintje szintén hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Ilyenkor a Réz szint magas. A Cink segíti a réz szint normalizálását is, tehát elég csak a Cink-bevitelt növelni. Ezen felül van egy öröklött anyagcserezavar a pyrroluria, mely a pszichiátriai betegek 40%-ában észlelhető, még az átlagpopuláció csak 10%-ára jellemző.

Ezt az állapotot megfelelő mennyiségű Cink és B6 vitamin bevitlével lehet ellensúlyozni. A Cink mellet megfelelő (nagyobb dózisú) B6-vitaminbevitelről azért kell gondoskodni, mivel a pyrrol-vegyületek megkötik a B6-vitamint. Ha valakinek nincsenek álmai, addig kell emelni a B6 vitamin napi bevitelét, amíg újra álmodik.

A gyógynövények közül az orbáncfű a fitoterapeuták szerint a gyakran mellékhatásokat okozó antidepresszánsok hatásos és biztonságos alternatíváját jelentheti enyhe depresszióban. 50 éves kor felett esetleg még hatásosabb helyette a páfrányfenyő (gingkó).

Az 5~HTP (5-hid­roxHriptofán), a triptofán aminosav-származéka, hatékonyan javítja a kedélyállapotot és együtt is szedhető az előző két gyógynövénnyel. Orvosa beleegyezésével a mámorborskészítmény önmagában. vagy orbáncfűvel, páfrányfenyővel, 5-HTP-vel együtt is alkalmazható. ha a depresszióhoz szorongás társul.

Forduljon orvoshoz:

Újabb kutatások

Az emberek mintegy 30%-a nem reagál az antidepresszánsokra. Egy nemrégiben végzett vizsgálat azt igazolja, hogy a folsav segíthet rajtuk. Nyolchetes antidepresszánssal végzett kezelés során az alacsony folsavszintű betegek 35%-a semmi javulást nem mutatott, a magas folsavszintű betegek viszont 80%-ban jól reagáltak a kezelésre.

Németországban depressziós betegekkel végzett 24 vizsgálat szerint azoknak, akik orbáncfű-kivonatot szedtek 80%-ban javult az állapotuk, szemben a hagyományos gyógyszert szedőkkel.

Tények és tippek

Pulyka, lazac vagy tejtermékek fogyasztása segíthet a depresszi­ós tünetek enyhítésében, mivel ezek az élelmiszerek gazdagok a triptofán nevű aminosavban. A szervezet alacsony triptofánszintje miatt csökkenhet az agyban a szerotonin ingerületátvivő színtézise, és ez károsan hat a kedélyál­lapotra. Különösen a nők érzékenyek a triptofán alacsony szintjére.

A depressziós nőknél csontritkulás alakulhat ki, mivel a depresszióhoz társuló hormonzavar érintheti a csonttermelő sejtek működését. A csontritkulásra való fokozott hajlam kalciummal hatékonyan ellensúlyozható.

Ajánlott készítmények:

Dr. Gulyás Tamás