Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Szoptató anyák tilalmak nélkül - új irányok a gyerekkori allergia megelőzésében

Az anyatejes táplálás valóban segíti a csecsemő- és gyerekkori allergia megelőzését, de néhány korábbi tanács hiedelemnek minősül az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának legfrissebb irányelvei szerint.

 
 

A szervezet frissíti és felülbírálja honlapján (www.aap.org) korábbi ajánlásait. 2000 augusztusában a gyerekorvosok tanácsai között szerepelt, hogy a szoptatás ideje alatt mellőzzék a kismamák a tehéntej, a tojás, a hal és a mogyoró fogyasztását. A szilárd ételeknek a baba étrendjébe illesztését sem javasolták hat hónapos kor alatt.

Az anyákból és apákból, akiknek csecsemője vagy később kisgyereke allergiás lett, bűntudatot váltott ki, ha a szigorú szabályokat nem tartották be.

A mostani javaslatok felmentik a szülőket a felesleges lelkifurdalás alól, mert a fenti aggodalmak többségéről az elmúlt hét évben kiderült, hogy semmiféle tudományos tény nem támasztja alá.

A most közzétett útmutató, amely a Pediatrics szakfolyóirat januári számában is megjelent, elveti a szoptató anyák számára felállított tilalmi listát. Az egyetlen megingathatatlan pont a szoptatás fontossága maradt.

Az új iránymutató főbb pontjai:

A szoptató anyák mogyoróra vonatkozó tilalmának korábban a torontói egyetemen dolgozó Peter Vadas kutatási eredménye volt a hivatkozási alapja. Ő úgy találta, hogy a kismamák tejébe átjut a mogyoróból származó fehérje.

Ám Vadas is csak akkor javasolja az anyáknak a mogyoró teljes elhagyását, ha a családban előfordult már allergia.

Forrás: MTI-Panoráma/InforMed