Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Zsírégetés, erősítés mesterfokon - A Pilates

 

 

Ki ne vágyna erős, arányos mégis nőies izomzatra? Mindez megvalósítható, ugyan nem egyik pillanatról a másikra, hanem hosszú és kitartó munkával. De az eredmény sem elhanyagolható!

 

 

Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy nagyon beteges, vékonyka asztmás kisfiú, aki meg akart erősödni. Így kezdődhetne e mozgásrendszer kidolgozójának és névadójának Joseph Pilatesnek a története. Saját szellemi, lelki és testi erejét mozgósította, hogy tökéletessé fejlessze fizikumát, vitalitását. Sikerességének bizonyítéka később életútja: kamaszkorában anatómiai rajzok modellje, háborús veteránok felépülésének segítője majd táncművészek, élsportolók „megmentője” lett.

 

 

Miért szeretjük?

 
  • Stabilizálja a törzsizomzatot, ezáltal enyhíti a gerinc- és derékfájdalmat, kondicionálja a szív- és érrendszert.
  • Sérülésmegelőző, tartásjavító és állóképességet növelő.
  • Kiváló kardió edzésre.
  • Serkenti a szellemi és testi frissességet.

 

Szakmai alapjait a keleti mozgáskultúra – tai chi, jóga –, valamint a görög-római katonai tornák adták. Kezdetben a sérült élsportolók körében terjedt el, mivel hatékonyan de mégis fájdalommentesen biztosítja a törzsizomzat hajlékonyságát, rugalmasságát és a tágságát. Az első világháborúban angliai hadikórházakban, mint német internált segítette a sérült katonák felépülését. Majd az 1930-as években már az Egyesült Államokban oktatott, ahol egy tánctanár felfedezte magának, és balettcsoportjának. Hamar híre kelt és népszerű lett a művészek körében az új, hatékony módszernek. Mára a felépülés utáni rehabilitáció részévé vált, ún. pre-hab módszer a teljes re-habilitáció előfutára.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elsajátítása időigényes

 

 

 

Hasonlóan a jógához ezt is szokták azzal a kritikával illetni, hogy a gyakorlatok megtanulása sajátos adottságokat igényelnek, kivitelezésük nehéz, kifejezetten hajlékony, sportos alkatúakra lett szabva. Első látásra valóban rémisztőek lehetnek a gépek, a matracokon pózoló emberek, azonban ne feledjük, hogy sérült, legyengült mozgásrendszerűeknek találták ki.

 

 

 

Ha már eljátszott néhányszor a Pilates kipróbálásának gondolatával, de az előbbi érvek hátráltatták, éppen e miatt vágjon bele! Bizonyára először nehézkesen birkózik majd meg a feladatokkal, viszont annál nagyobb lesz a későbbiekben a sikerélménye.

 

 

 

A Pilates nem a csoportosan végzett dinamikus mozgásformák kedvelőinek körében arat sikert – általában. Mivel a gyakorlatok valóban nehezek, a lényeg inkább a kitartáson, az összpontosításon és a helyes légzésen van. Ez utóbbit egyébként maga a módszer is fejleszti.

 

 

 

 

 

Hétköznapokra átültethető alapelvek

 

 

 

A mintegy 500 gyakorlat és a szakképzett, jó oktató garantálja a módszer személyre szabhatóságát. Sikerünk érdekében a szellemi alapokat is sajátítsuk el már a kezdet kezdetén, melyeket Joseph Pilates így foglalt össze:

 

 

 

1. Helyes légzés

 

Hatékony eszköz a mozgás könnyítésére, az eredmény fokozására, segíti a koncentrációt, ami szükséges a gyakorlatok végrehajtásához. Támasz a stressz kezelésében, és megnyugtatja a testet. A mellkasi légzést (oldallégzés) alkalmazzuk, a hasat behúzva tartjuk, de a teljes tüdőfelülettel lélegzünk. Orron lélegzünk be a mozdulat elvégzése előtt, és a gyakorlat során kilélegzünk szájon keresztül.

 

 

 

2. Koncentráció

 

A Pilates gyakorlatokban minden mozdulatnak van értelme. Az eredményesség egyik feltétele, hogy "jelen légy, itt és most". Testben, lélekben és a gondolatainkkal egyaránt. Nem hagyjuk elkalandozni a gondolatainkat, figyelmünket az elvégzendő feladatra összpontosítjuk. Koncentráljunk arra, hogy mi a helyes és mi helytelen, összpontosítsunk a részletekre.

 

 

 

3. Ellenőrzés

 

A módszer, amelyet Pilates az "Ellenőrzés Művészetének" nevezett, megkívánja a test tudatos ellenőrzését. Minden egyes mozdulatot meg kell előre tervezni. Gyakorolni és fokozni kell az ellenőrzést minden mozgásnál.

 

 

 

4. Központosítás – Centrum

 

Egy erős középpont - a has, a hát alsó része, far, medence - minden mozdulatunk kiindulópontja. Ez olyan, mint egy szalag, amely a köldöktől kiindulva körben a hát alsó részéig, a csípő legalsó pontjáig tart. Ebből az erőközpontból indul ki az energia és áramlik a végtagok felé. Minden egyes gyakorlatsor végrehajtása előtt aktiváljuk az erőközpontot, mielőtt a többi izomcsoportot mozgásba hozzuk.

 

 

 

5. Pontosság

 

Növeli a hatékonyságot. A gyakorlatok elvégzésén kívül a minél pontosabb kivitelezésre is koncentrálunk.

 

 

 

6. Áramlás – mozgásfolyamat

 

A mozgást természetes folyamatában szemléli. A mindennapi életben a mozdulatok nem különülnek el, az egyik mozdulat kapcsolatban áll a másikkal. A gyakorlás során koncentrálunk az áramlásra, a folyamatosságra. Ha így gyakorolunk, javul a test kiegyensúlyozottsága, koordináltsága.

 

(Alapelvek forrása: www.jogakozpont.hu)

 

 

 

 

 

Földön és gépen

 

 

 

 

 

Mint már korábban említettük a hatékonyság – és sérülésmentesség – garanciája a jó oktató. Az ő segítségével elsajátíthatjuk az ún. „Mat” és excentrikus gyakorlatokat. Az első egyszerűen a földön matracon, mely tökélyre fejlesztése után jöhet a második speciális rugókkal ellátott gépeken végzett mozdulatsor. Így testünk fokozatos terhelésnek van kitéve. Bár az utóbbi igen látványos, és rugalmas – mivel állva, ülve, fekve is végezhetők – nem javasolják a szakemberek az otthoni gyakorlásukat. Míg az elsőt, a megfelelő tapasztalat megszerzése után, egyedül is űzhetjük.

 

 

 

 

 

Jóga kontra Pilates

 

 

 

Mint tudjuk mindkettő lényege a tudatos testhasználat kifejlesztése, nagy hangsúlyt fektetve a koncentrált légzéssel összekapcsolt nyújtógyakorlatokra. Az igazi különbség az, hogy a jógában bizonyos pózokban való megmaradás a cél, a Pilates dinamikus átmenetet valósít meg a speciális rendszerben felépített mozdulatok között az ember anatómiáját szem előtt tartva.

 
 

 Grünwald Éva