Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Vásárolj okosan!

A jól csengő bio, öko és natúr kifejezés ma már szinte mindenre átruházható. Vonzza az embereket, eladható, amit nagyon sokan ki is használnak.

Bio és öko

A legtöbben még mindig összetévesztik, és nem tudnak különbséget tenni közöttük. A fogalmak szinte összemosódtak, és így terjedtek el a köztudatban. Elsősorban nem árt tisztázni, hogy a bio ugyanaz, mint az öko termék. Nincs a kettő között különbség csak a névhasználatban, még egyesek bionak mondják, mások ökonak. Az ilyen minősítéssel rendelkező termékek, vegyszermentesen készülnek, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló vagy természetes szereket használnak. Az előállítás során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni. Ráadásul az a föld, amelyben az alapanyagokat termesztették, már legalább három éve nem volt vegyszerrel kezelve.

Bár az így előállított termékek mennyiségben elmaradnak vegyszerekkel kezelt társaiktól, és magasabb költségekkel állíthatók elő. A hiteles biotermékek mindig drágábbak, de magasabb minőséget is képviselnek. Ha biozöldséget, gyümölcsöt kóstolunk, érezhetjük, hogy a termék ízesebb, húsosabb, illatosabb, mint a hagyományosan termesztett növény. Alma esetében például, ez a kellemesebb cukor/sav koncentráció miatt lehetséges.

Jogszabályi rendelkezés, hogy ökológiai (biológiai, bio, öko, organikus) jelöléssel csak azon mezőgazdasági termékek, és élelmiszerek és takarmányok forgalmazhatók, amelyeket ezen jogszabályi előírások betartásával és elismert ellenőrző szervezet ellenőrzése mellett termeltek, dolgoztak fel, illetve importáltak.

Mire figyeljünk oda?

Mivel ma már egyre gyakrabban ruháznak fel termékeket bio, öko minősítéssel, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni. Hisz rengeteg olyan történetet hallani, hogy a drágán megvett árúnak még köze sincs az öko minősítéshez. Pedig a termelése szigorú előíráshoz kötött. A Magyar Biokultúra Szövetség áltál létrehozott Biokontroll Hungária Kht, HU-ÖKO-01 ellenőrzi a magyar ökológiai gazdálkodás 98%-át. Így ha a terméken nem szerepel az „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék” és maga az ellenőrző kódszáma a HU-ÖKO-01, akkor nem bio a termék. Minden esetben szerepelnie kell a csomagoláson, az említette szövegnek és az ellenőrző szervezet nevének, mert csak ebben az esetben hiteles és elfogadható. Elvileg innentől kezdve nem kellene aggódni, de mint tudjuk az ördög, nem alszik, ezért érdemes még az összetevők listáját is átnézni. A külföldről behozott biotermékeknek szintén ilyen minősítéssel kell, hogy rendelkezzenek. Annyi különbséggel, hogy a HU helyett, természetesen az adott ország jelzése szerepel.

Natúr termékek
Ma már szinte minden termékre azt mondják, hogy natúr. Igaz nem cseng olyan jól, mint a bio, de így is hatással van az emberekre. A natúrtermékek kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól többnyire mentes élelmiszerek. Nincsenek konkrét kritériumai, mint a bionak, mivel ellenőrző szervezete nincsen. Ami azt jelenti, hogy szinte bármilyen terméket felruházhatjuk a natúr kifejezéssel.

Mit mondanak a kutatások?

Ma már a szakemberek is elismerik, hogy a bioételek fogyasztásával megelőzhetőek a betegségek. A bio zöldpaprikáról például a kutatók megállapították, hogy 33 %-kal több C vitamint és 26 %-kal több fenolvegyületet tartalmaz, mint a hagyományosan termesztett. Nemrégen pedig a kiviről állapítottak meg hasonlókat a kutatók. Vagy pl. azoknál az anyáknál, akik bio termékeket fogyasztottak, az anyatej összetétele omega-3 zsírsavakban, valamint telítetlen zsírsavakban magasabb volt. Ennek megfelelően a növényvédőszer maradványok koncentrációja pedig alacsonyabb értéket mutatott.

Számos ilyen kutatást, eredményt lehet hallani, ami arra sarkalja az embert, hogy változtasson az életvitelén. Aki ugyanis bio élelmiszert fogyaszt, az mindenképpen hosszútávon megtérülő befektetésnek tekintheti tudatos döntését, mivel a vegyszermentes életmóddal megelőzheti a későbbiekben esetleg tetemes költségeket jelentő orvosi ellátást és betegség kezelést.

Koczka Kinga