Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Kismamajóga - Könyvajánló

A kismama jóga nem új keletű, több mint két évtizede fejlesztette ki két angol orvos. Magyarországra 2001-ben érkezett Toldy Csilla személyével. Munkájának köszönhetően ma már egyre több kismama készül fel jógával a szülésre. Most pedig egy gyakorlati könyv formájában ossza meg velünk az eddig tanultak és saját tapasztalatait.

Toldy Csilla: Kismamajóga, LPI Könyvkiadó 2005

A kismama jóga rendkívül kifinomult felkészülést nyújt a szülésre, mivel nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészíti a nőt a gyermek érkezésére. Az egészséges test és lélek fenntartásának elengedhetetlen eszköze. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a kisbabák, akiknek édesanyja jógázott a terhesség alatt, sokkal élénkebbek és gyorsabban fejlődnek nem csak mozgásban, de szellemileg is.

A könyvben a terhesség 3 trimeszterére külön bemutatatott, képekkel illusztrálta gyakorlatok vannak. Ezen kívül a szülés utáni regenerációra is segítséget nyújt. Bemutatott gyakorlatok könnyen elsajátíthatóak és otthon is végezhetőek, de nem helyettesítik a jógaoktatót. A könyvben megtalálható gyakorlatok a Swami Satyanandra Saraswati által alapított indiai Bihar School of Yoga vonalát követi.

Ízelítő a könyv tartalmából:

Koraterhesség 0-14. hét

Pillangó – Purna titali ászana Alapülésből nyújtott lábakkal ülve lassan húzd fel mindként lábad úgy, hogy a talpak összeérjenek. Lazítsd el a combizmokat. Kulcsold ujjaidat a lábfejek köré. Rugózz le-fel a combjaiddal, így utánozva a pillangó szárnyainak mozgását.

Középidő 14-30. hét

Tigristartás – matszja kridászana A második harmadban, különösen többgyerekes anyukáknál előfordulhat, hogy már nem kényelmes a hátonfekvés. Egy másik pihenési forma a tigristartás. Jobb oldalra feküdj és kulcsold össze a kezeidet magad előtt, vagy feküdj kényelmesen az oldaladra. Húzd fel a bal lábadat a mellkas aljáig, és helyezz párnát a térded alá. Amikor már nagy a pocak, a has alá is kellemes párnát helyezni.

Késő terhesség 30-40. hét

Csípőkörzések négykézláb Állj négykézláb, úgy hogy a kezek a vállak alatt, a térdek pedig a csípők alatt helyezkedjenek el. A gerincet a földdel párhuzamosan tartva kezdj el jobbra körözni a csípőkkel. Kis körökkel kezd, majd lendülj bele és egyeztesd a mozdulatot a légzéseddel: belégzéssel előre, kilégzéssel hátra a csípők felé.

Remélem ebből a rövid ízelítőből mindenkinek megjött a kedve a jógázáshoz, és rongyosra fogja forgatni a könyvet.

Koczka Kinga

2007-08-24