Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Ayurvédikus masszázsok

India ősi, holisztikus gyógyászati rendszerét két különböző módszer szerint űzik napjainkban. Az egyik nagyobb hangsúlyt fektet a gyógyszerezéssel ellentétben a kezelésekre, a személyre szabott masszázsra.

Az akadémikus orvoslás még ifjú tanoncnak számít sok keleti gyógyító rendszer mellett. Ilyen például az 5000 éves indiai gyógyászat, az ayurveda is, melyet nem véletlenül neveznek az „Orvostudományok Anyjának” is. Neve a szankszritból ered, jelentése „a hosszú és egészséges élet tudománya” (avur=élet, veda=tudás). Máig az egyik leghatékonyabb módszer: személyre szabott, egyforma figyelmet szentel a prevenciónak és a már kialakult betegség kezelésének, valamint a testi és lelki harmónia megteremtésének.

Testet-lelket mozgató hatóerők

Alapelve, hogy testünket számos energiacsatorna hálózza be, melynek zavara esetén jelennek meg a betegségek. Az ayurvéda szerint három hatóerő szabályozza az emberi szervezet felépítését, működését az elmével együtt:

Váta dosa

Uralja a mozgást, ezért ez felelős az idegrendszer és az elme működéséért. Ha kibillen egyensúlyából, előtör belőlünk a szorongás, az aggodalmak, a félelem, a görcsök, az alvászavar, a székrekedés. Továbbá ennek hatására működik a vér- és nyirokkeringés, az ürítési mechanizmusok, a beszéd, a hallás, valamint a lelkesedés és a kreatívítás is.

Pitta dosa

Testünk hőmérsékletszabályozója, hormonrendszerünk és elménk működésének ura. Állapotától függ emésztésünk minősége, érzékszerveink, és az azokhoz kapcsolódó megkülönböztető képességünk. Amennyiben nem elégségesen funkcionál, vagyis túl, vagy alul –, dühkitöréseket, gyulladásos folyamatokat idézhet elő.

Kafa dosa

A kötőanyag. Létrehozza és fenntartja a szervezetet, a test struktúráját és ellenállóképességét szabályozza. Meghatározza bőrünk állapotát: olajosságát, külsérelmi nyomaink gyógyulási idejét. Ezeken kívül még beolajozza ízületeinket, és energiával látja el a szívet és a tudót. Probléma esetén túlsúlyosságot, letargiát, allergiát, vérbőséget, víz visszatartási gondokat okoz.

Ahány baj annyiféle masszázs

A fent felsorolt hibák enyhítésére-javítására nyújt kiváló lehetőséget az ayurvedikus masszázs. Akármilyen bajjal is küszködünk, a szakember dolga, hogy elsődlegesen megállapítsa alaptípusunkat (prakruti), mely szervezetünk fizikai és mentális működését szabályozza. (Bármilyen eltérés a születéssel hozott dosánk és későbbi között, hosszú távon betegséghez vezet.) Az ayurvédikus masszázs testünk energiaáramlásának kiegyensúlyozására törekszik finom illóolajokkal és különleges technikával.

Típusai

Abhyanga: meleg olajjal történő teljes testmasszázs. Két masszőr végzi szinkronban a következőképpen: először a fejtől lefelé haladva melegolajjal átkennek, majd az energiapályák megfelelő kézi stimulálásával, a harmonikus masszázs hatására mélyen ellazulunk. Stressztől és mozgásszervi panaszoktól szenvedőknek ajánlott, de tiltott a terhesség harmadik hónapjától, daganatos betegeknél és pacemakert viselőknél.

Nasya: arcüreg tisztítás. Megszabadít az arcüregi lerakódásoktól, segít leküzdenünk a sinustist, a arcüreggyulladást, fejfájást és egyéb problémákat. És még kényeztet is: bőrünk feszesebb, ránctalanabb lesz tőle.

Pizichil: a „királyi” kezelés. Olajfürdő masszázzsal egybekötve. Az eljárás egész testre kiterjedő felmelegített olajjal végzett masszázzsal kezdődik. Testünk is lassan átveszi a magas hőfokot tőle, majd izzadni kezdünk. A kezelés végére a mintegy 5 liter olaj egyrésze felszívódik, aranysárgáról tejszínűre vált.

Udwarthanam: gyógynövényes dörzsölés-masszázs. Nyirokkeringést élénkítő és méregtelenítést fokozó kezelés. Kiváló ödémás, nyirokpangásra hajlamos betegeknél.

Vetró Rita

További info: