Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A tavaszi méregtelenítés jótékony hatásai

Itt vagyunk húsvét után, ami elvileg a nagyböjtöt követte, de ezt az apróságot szeretjük elfelejteni. Az is egyre elterjedtebb alapigazság, hogy érdemes feltölteni a kiürült vitaminraktárakat, mert télen nem jutottunk hozzá a megfelelő minőségű zöldség és gyümölcsadagunkhoz. Kevesebben gondolnak arra, hogy a böjt szerepe a megtisztulás lenne.

Időszakonként rendszeresen szükségünk lenne méregtelentésre vagy böjtre, hiszen annyi szemét vesz minket körül, annyi “szemetet”, adalékot, növényvédő maradványt fogyasztunk el, hogy azoktól nem árt végre megszabadulni. Aki már végigcsinált egy böjtöt vagy egy kisebb méregtelenítő kúrát, tudja, hogy milyen könnyebbséget érez utána. Ez a könnyebbség nem csak lelki, de testi síkon is érvényes és érzékelhető. Sőt még máshogy is!

A méregtelenítés hatásai:

Hogyan méregtelenítsünk?

A méregtelenítő diéta nem valami szörnyű megszorítás és nem is egy kémiai behatás. Ennek megfelelően annak megélése sem kell, hogy rossz legyen, így felkészülni sem kell rá nagyon lélekben. Egyszerűen csak kerüld el a feldolgozott, kész- vagy félkész ételeket, a számodra tudottan gyulladást okozó ételeket, a lisztet, a tejtermékeket, a cukros üdítőket, édességeket, finomított szénhidrátokat és az alkoholt.

Mit tehetünk még?

A böjt segít megtisztulni, de nem elég hozzá. Az igazi méregtelenítés magában foglalja a béltisztítást, a vese és máj támogatását és a böjt mellette arra jó, hogy közben ne mérgezzük újra magunkat.

A belek tiszítása történhet akár hashajtással is. Például a Young Phorever PHlush készítménnyel, de érdemes egy 10 napos kúrát is végezni magas rosttartalmú béltisztítóval, például a NaturalHelp komplex-szel vagy Digesta Cleanse készítménnyel.

A veséket támogathatod csalán, zsúrló vagy gyermekláncfű teával, de a lényeges a bőséges (napi 3-4liter) tiszta víz fogyasztása.

A máj támogatására érdemes külön a májat támogató többféle növényi hatóanyagot és megfelelő nyomelemeket tartalmazó készítményt bevetni. Például a Liv-R-Support tökéletess erre a célra. A máj felel ugyanis a raktárakból előkerülő méreganyagok ártalmatlanításáért. Ezért fontos nem csak támogatni, hanem védeni is őt.

A méregtelenítő folyamatot Young Phorever Greens készítménnyel teheted teljessé, melynek összetevői rengeteg mikrotápanyagot tartalmaznak, lúgosító hatásúak és mind a máj, mind a vese működését támogatják. Ráadásul vízbe keverve kell a port iszogatni, így a nap folyamán a folyadékbevitel sem kerül háttérbe.

Végül ne feledjük a probiotikumok fontosságát, hiszen az egyensúlyában megzavart bélflóra hátráltatja az egészségért tett erőfeszítéseinket. Így a méregtelenítő kúrát érdemes egy széles spektrumú, sok törzset, nagy mennyiségben taralmazó probiotikum készítménnyel kiegészíteni. Ez 4 hétig érdemes szedni, az elején naponta 3-szor, majd kétszer, majd egyszer.

Dr. Gulyás Tamás