Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

5 dolog, amit eddig nem használtunk a konyhában, pedig kellett volna!

Kurkuma, rebarbara, mandulaolaj, tönkölybúzaliszt, nyírfacukor. Hallott róla, de még nem próbálta? Akkor itt az ideje!

Kurkuma

A gyömbérfélék családjába tartozó fűszernövényt indiai sáfránynak is szokták nevezni. Már Marco Polo is említette feljegyzéseiben, jelenleg főleg Kínában, Indiában, Indonéziában, Dél-Amerikában termesztik. 

„A kurkumin (diferuloylmethane) az egyik leghatalmasabb és legígéretesebb kemopreventív és a daganatellenes szer a világon. Epidemiológiai bizonyítékok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik nagy dózisban fogyasztják a fűszert, alacsonyabb rák előfordulási rátával rendelkeznek” – mondta Byron J. Richards klinikai táplálkozás szakértő a kurkumin hihetetlen erejéről a rák elleni küzdelemben. (Az idézet forrása: naturahirek.hu)

Rebarbara

A keserűfűfélék családjába tartozó zöldség a 18. század óta használatos a konyhában. Őshazája Észak-Kína, Mongólia és Tibet. Érdekesség, hogy neve azt jelenti, hogy a barbárok gyökere.

Mandulaolaj

A mandulaolajról sokan tudják, hogy remek kozmetikai szer, még maga Kleopátra is használta! A világossárga színű mandulaolaj megszünteti a szárazságot, enyhíti a bőrbetegségek tüneteit, valamint rendszeres használatával némiképp lassítja a bőröregedést. Ám nemcsak a fürdőben, hanem a konyhában is hasznát vehetjük ennek a multifunkcionális olajnak!

Tönkölybúzaliszt

Mintegy 8000 éve került a Kárpát-medencébe a tönkölybúza. Betakarítása során a szemekről nem távolítják el a külső héját, így a tönkölybúza hosszabb ideig friss marad. Érdekessége, hogy bármilyen talajon képes megélni.

Nyírfacukor

Az egészséges táplálkozás híveinek, a cukorbetegeknek vagy a candida-diétán lévőknek sokszor gondot okoz, hogy mivel helyettesítsék a finomított fehér cukrot. Szerencsére itt van nekünk a méltán népszerű nyírfacukor, ami egy természetes cukorféle.

Kató Iringó