Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Éves egészségterv 2014 - Tippek, ötletek! - II. rész

Januárban még mindenki buzgón sorolja, hogy 2014-ben milyen változásokat eszközöl majd az életében: „Eljárok edzeni!”, „Egészséges ételeket eszek”, „Kevesebbet stresszelek!”, stb.-stb. Ezek a megszokott, hangzatos újévi fogadalmak, melyek többsége sosem valósul meg. Miért? Mert nem vagyunk kellőképpen felkészültek. De idén másképp lesz! Készítettünk ugyanis egy egész éves bombabiztos egészségtervet! 

Ebben a mai rohanó világban nincs időnk semmire és sajnos rossz szokásaink rabjai vagyunk. Holott a vágyott egészséges és kiegyensúlyozott élet azon múlik, hogy a rossz közérzetet, netalántán betegséget okozó, helytelen szokásainkat ki tudjuk-e iktatni az életünkből, és le tudjuk-e cserélni helyes szokásokra. Mi is tudjuk és tapasztaljuk, hogy nagyon nehéz változtatni a berögződött sémákon. De nem lehetetlen! Most ehhez adunk egy egész éves tervet, méghozzá évszakokra bontva.

Éves egészségterv II. rész: tavasz

Az 1. és legfontosabb szabály:

Amit 1 hónapig csinálunk, ahhoz hozzászokunk, amit pedig 1 hónapig nem csinálunk, az általában kiesik a szokásaink köréből.

Mit egyek tavasszal?

A tél folyamán a szervezetünk vitaminraktárai erősen megcsappantak, és ha tavasszal ezeket nem töltjük fel, akkor sajnos felüti a fejét a híres tavaszi fáradtság, vagy rosszabb esetben más betegség. A legjobb vitaminforrások közé tartoznak a friss növények, bár tudnunk kell, hogy ezek egyre kevesebb mikroelemet tartalmaznak, és tavasszal is sokszor csak nagy tárolóházakból kerülnek az asztalunkra, mégis fogyasszuk őket minél gyakrabban. Ha tehetjük, részesítsük előnyben a biotermesztésű zöldségeket-gyümölcsöket, és fontos, hogy mindig mindent alaposan tisztítsunk meg! A zöldségek-gyümölcsök nem terhelik meg a gyomrot, ezért kitűnően illenek a húsvét előtti böjtölő időszakhoz is. Tarthatunk gyümölcsnapot, zöldségnapot is, a következők pl. kiváló méregtelenítő hatással rendelkeznek: brokkolikelkáposzta, retek, spenót, torma, alma, stb.. 3+1 tipp a tavaszi méregtelenítéshez c. cikkünkért kattintson ide! >>>

Mire figyeljek tavasszal?

Ilyenkor egyre többször megyünk kirándulni, hiszen egy jó kis túra az egész családnak kikapcsolódás: kitisztul a fejünk, feltöltődünk energiával. Csak arra figyeljünk, hogy pihenésünket ne árnyékolják be az ádáz kullancsok! Amit a kullancsról és annak eltávolításáról tudni kell c. cikkünkért kattintson ide! >>>

Milyen étrend-kiegészítőt alkalmazzak tavasszal?

Ha télen szedtünk valamilyen multivitaminkészítményt, akkor tavasszal sem érdemes leállni vele. Ezen felül levertség ellen ajánlatos pótolni a következőket: kalcium, magnézium, cink, mangán, B6-vitamin, D-vitaminOmega 3 zsírsav.

A szerkesztő ajánlata:

FitLine folyékony Omega 3 halolaj E vitaminnal (50 ml) 10.385 Ft helyett 9.890 Ft! Megnézem! >>>

Highland Cink 50 mg (100 db) 2.975 Ft! Megnézem! >>>

 Highland B6 vitamin 200 mg (100 db) 4.790 Ft! Megnézem! >>>

 

Kihívás: 1 új szokás plusz

Sokan vannak, akiknél a téli időszakban a napi mozgás egyet jelent az egérrel való kattintgatásban, de nincs ez így jól. Ha a heti többszöri mozgás nem is fér bele az életünkbe, akkor legalább annyit tegyünk meg, hogyha úgy adódik, akkor sétáljunk le pár megállót vagy lépcsőzünk lift helyett. Mozgástippekért katt ide! >>>

Kihívás: 1 régi szokás mínusz

Tudta, hogy a rómaiak márciussal kezdték az évet? Bizony! Hiszen a tavasz kezdete sokakat változásra tud sarkallni. Téli álmunkból felébredve ideje lemondanunk a reggeli „Még 5 perc!”, avagy „Még egyszer lenyomom a szundi gombot” néven ismert, igen gyakori szokásról. Nem egyszerű feladat legyőzni ezt a lustálkodós belső hangot, de ha sikerül, akkor hamar kiderül, hogy milyen élvezetes idegesség, rohanás nélkül elindulni otthonról. Arról nem beszélve, hogyha nem az utolsó pillanatban esünk be a munkahelyünkre, akkor sokkal nyugodtabban tudjuk indítani a napot, és megkíméljük magunkat egy felesleges stresszhelyzettől. 

Tuti tipp tavaszra!

Ilyenkor sokakban duzzad a meg­újulási vágy, ezért érdemes kipróbálni néhány új szépítőszert – akár egy új hajszínt – vagy ruhafazont, esetleg beiratkozni egy tanfolyamra, vagy elolvasni néhány könyvet, amit régóta szerettünk volna. Mikor, ha nem most?

Kató Iringó