Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Ránctalanítás plasztikai műtéttel

Nem ritka, hogy a ráncok olyannyira zavaróvá válnak, hogy kétségbeesett ’’tulajdonosuk’’ plasztikai sebészhez fordul. De milyen is egy ránctalanító műtét?

A ráncok eltüntetése plasztikai műtéti úton

A plasztikai ránctalanító műtét célja a ránctalanítás, valamint a petyhüdt bőr feszessé tétele, és a megereszkedett bőr eltávolítása. Erre többféle beavatkozási lehetőség van. Az, hogy kinek melyik a megfelelő, az a plasztikai sebésszel történő konzultáció(k) során dől el. Miután sokszor eredményesebb az eljárások kombinációja, ezért előfordul, hogy egy komplex arcránctalanító műtét mellett dönt a páciens és a plasztikai sebész. Ez már nemcsak az arcot, hanem legtöbbször a nyakat is érinti. Mindezt azért, hogy az eredmény megfelelően természetes legyen.

Endoszkópos ránctalanító face lift

Az egyik legújabb technológia az ún. endoszkópos ránctalanító face lift, amit kis vágással és egy miniatűr kamera segítségével végeznek. Endoszkópos ránctalanító face lift során a mélyebb izomrétegeken is korrigálnak: a mimikai izmokat szinte teljesen leválasztják a csonthártyáról, és új helyzetben rögzítik. Ezáltal feszesebb és ránctalanabb lesz a bőr. Ezt a technikát viszont csak kevés helyen végzik Magyarországon.

A plasztikai ránctalanító műtét ára?

Az endoscopos face lift ára 450.000 Ft-nál kezdődik. A szemhéjplasztika alsó határa pedig kb. 180.000 Ft.

Plasztikai ránctalanító műtét előtt, közben és után?

A hagyományos face lift ránctalanító műtét helyi érzéstelenítésben és altatásban is történhet. Utána duzzanat, elszíneződés, bevérzés előfordulhat, de általában 1-2 hét alatt elmúlik. A szorító kötést 1 hét után veszik le, a varratokat pedig 2 hét múlva. A ránctalanító műtét után látható nyomok, hegek nem maradnak, illetve azok sokszor a hajvonal határán, vagy más nem látható helyen találhatók.

Mi az eredménye a plasztikai ránctalanító műtétnek?

A műtét után kb. 1,5 hónapot kell várni, hogy az arc elérje a kívánt ránctalan, fiatalosabb megjelenést. Az eredmény 6-8 évig időtálló, utána a ráncosodás esetenként kisebb mértékben, de újra kialakulhat. Ilyenkor kiegészítő korrekciós műtétet szoktak végrehajtani.

A plasztikai ránctalanító műtét veszélyei?

Plasztikai műtétnél mindig adódhatnak szövődmények – pl. utóvérzés, gyulladás, sebgyógyulási zavar, stb. –, de ezek egyre ritkábbak manapság. Az egyik legsúlyosabb szövődmény a féloldali arcbénulás lehet, de ez nagyon ritkán fordul elő.

Ráncfeltöltés?

Ha valaki nem szeretné túl nagy beavatkozásnak alávetni magát, akkor legtöbbször valamilyen térfogatnövelő kezelést, pl. ambulánsan végzett ráncfeltöltést kér. Ez különféle anyagok befecskendezésével történik, pl.: ELLANSÉŽ-vel, Essederm-mel, Artecollal, stb.. A ráncfeltöltés azonban csak az enyhe ráncok esetében hatásos

Kató Iringó