Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Mozgástippek újrakezdőknek

Ágyő mozgásszegény életmód!

Ha sikerült leszámolnunk a kifogásokkal, és úgy döntünk, hogy újra beépítjük a mozgást az életünkbe, akkor a következő tippek segítenek, hogy felülkerekedjünk lustaságunkon, a berozsdásodott izmokon, ízületeken és az óvatlanul lerakódó kilókon.

Ha a rendszeres mozgásra való visszaszokást tűztük ki célként, akkor az ehhez vezető út ugyan többféle lehet, de a következő 3 hozzávalóra egész biztosan szüksége lesz minden újrakezdőnek:

Ha ezek megvannak, akkor sikerre számíthatunk: a mozgás révén nemcsak fittebbek leszünk, hanem jobban is fogjuk érezni magunkat a bőrünkben.

Gyaloglás – a pofonegyszerű alternatíva

Ha már jó régóta nem edzettünk, akkor nincs értelme hirtelen beiktatni minden napra egy edzést, mert ez túlságosan aktív kezdet lenne, ilyenkor valószínűbb a sérülés és sajnos a feladás, kiábrándulás esélye is. Fő a fokozatosság! Újrakezdőknek először elég, ha a gyaloglást teszik a mindennapok részévé. Igen, le lehet szállni a buszról 2 megállóval előbb a megszokott helyett, és át lehet adni magunkat a gyaloglás élvezetének. Igen, le lehet tenni az autót, és anélkül is el lehet jutni a közértbe hétvégén. Jó idő esetén biciklire is pattanhatunk, és a gyereke(ke)t is magunkkal vihetjük. Liftezés helyett lépcsőzhetünk is! Ezek mind-mind apróságok, de az egyén szempontjából mégis óriási lépések.

5 ok, amiért jó gyalogolni!

1.       Ez a legegyszerűbben megvalósítható testmozgás.

2.       15-30 perces gyaloglás = - 300 kalória.

3.       A tüdő és a szív edződik, a vérkeringés fokozódik, az érfalak megerősödnek, valamint javul a légzésfunkció is.

4.       A gyaloglás nem terheli annyira a kissé megmerevedett izmokat, ízületeket. Ezen kívül segít megelőzni a csontritkulást, hiszen a csontokat is erősíti.

5.       Lelkileg megnyugtat, kiegyensúlyozottabbá tesz: kitisztítja a fejet, s időt ad arra, hogy egyedül legyünk magunkkal, gondolatainkkal.

Úgy mozognék, de nem tudom, hogy mit?

Ha már elmondhatjuk magunkról, hogy hónapok óta napi szinten gyalogolunk, esetenként biciklizünk is, akkor itt az ideje nagyobb fokozatra kapcsolni! Jó-jó, de ott vannak azok a fránya rossz gondolatok a fejekben: „Nincs időm”, „Nincs pénzem”, „Öreg vagyok én már ehhez", stb. – ismerősek ezek a kifogások? Nos, ássunk csak mélyebbre! A kocogás vagy az otthoni torna esetében egyik mentség sem állja meg a helyét: nincsenek időhöz kötve, bármikor végrehajthatóak, nem szükséges hozzájuk különösebb pénzbefektetés, és senki sem lehet túl öreg hozzájuk. Csak az elhatározás, motiváció és a kitartás hiánya mondatja velünk ezeket a kifogásokat, amiket érdemes minél előbb elcsitítani. Természetesen, ha valaki nem szeret futni, akkor felesleges erőltetnie. Saját magunk érdekében mérjük fel reálisan, hogy milyen sportot szeretnénk űzni: feltétlenül passzoljon személyiségünkhöz, ne legyen ’’idegen’’.

Szerencsére a mozgásformák palettája rendkívül széles

Például:

Intervall, az újrakezdők egyik kedvence

Hallott már az intervall módszerről? Ez azt jelenti, hogy egy magasabb és egy alacsonyabb terhelési szakasz váltakozik szabályosan az edzés alatt. Például 3 perc kocogás, utána 2 perc gyaloglás, ismét 3 perc kocogás, megint 2 perc gyaloglás, és így tovább. Ez nem annyira megterhelő, úgyhogy újrakezdőnek is ajánlott, arról nem beszélve, hogy csöppet sem unalmas, hiszen folyamatosan figyelni kell. Csupán egy órára van szükség, ami jelzi, ha lejárt az idő. Miután az ember alapvetően társas lény, ezért társaságban jobban érezzük magunkat, nincs ez másként a mozgással sem. Az intervall módszert ketten is alkalmazhatják egy időben, például egyik fut, a másik biciklizik, és 5-10 percenként csere. Kitűnő páros kikapcsolódás a szabadban!

A mozgás felszabadít!

Ha rászoktunk a mozgás ízére, akkor elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy bérletet váltunk valamelyik fitness központba. Heti rendszerességgel járhatunk csoportos órákra, konditerembe, személyi edzőhöz vagy kardió terembe, ahol egyébként a megkedvelt intervall módszert újra alkalmazhatjuk, például a futógép és a lépcsőző gép váltott használatával.

S ha már ilyen jól megreformáltuk a mozgáskultúránkat, tapasztaltuk folyamatos pozitív hatásait, akkor könnyen beláthatjuk, hogy ezen kívül a táplálkozásra is javasolt szentelni egy kis figyelmet, nemde bár?

Kató Iringó