Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Csak gyógyszerekkel csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata?

Nem! A megfelelő étrend csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A gyógyszervizsgálatok az egyes gyógyszerek egyedi kockázatcsökkentő hatását vizsgálják, bár ezek már a beteg emberek halálozási kockázatának csökkentését mérik, hiszen ők szednek ilyen gyógyszereket. A természetes elemek ilyen irányú vizsgálata nehézkes, főként, hogy azok nem egyedileg, hanem együtt hatnak, támogatva egymás hatását.

Egy svéd tanulmány a koenzim Q10-ről és a szelénről

Egy viszonylag frissen (egy éve) a nemzetközi kardiológiai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szelén és a Q10 megfelelő dózisban adva 53%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek halálozási kockázatát. Ebben a kutatásban 443 személy vett részt, életkoruk 70-88 év közötti. A résztvevők 4 éven át napi 200 mikrogramm szelént és 200 mg koenzim Q10-et kaptak, vagy csak placebo anyagot. A résztvevőket 5 éven keresztül követték labor és eszközös (szív ultrahang) vizsgálatokkal, és így figyelték szív funkciójukat, érrendszeri állapotukat. Az eredmény a kutatókat is meglepte. A szelént és Q10-et kapó csoportban a szív- és érrendszeri eredetű halálozás 53%-kal alacsonyabb volt a kontroll csoporthoz képest. E mellett a kiegészítőket szedők csoportjában jobbak voltak a funkciós értékek a vizsgálati idő végére. Cikkünkkel nem szeretnénk azt sugallni, hogy a szelén vagy a Q10 általános javulást hozhat a szív- és érrendszeri betegek állapotában, de - mint ahogy a szerzők is megjegyzik - a nem megfelelő szinttel rendelkező személyek magasabb kockázatot hordoznak. A szelén és a Q10 közös pótlása egyértelmű kockázatcsökkentést okoz.

Mit kell tudni a koenzim Q10-ről és a szelénről?

Fontosak a mikrotápanyagok, a vitaminok és a nyomelemek

Bár a svéd vizsgálat a szelén és koenzim Q10 hatását vizsgálta, érdemes megfelelően ellátni a szervezetünket mikrotápanyagokkal. Ehhez kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség, napi 4-5 adag (egy adag = egy maréknyi) elfogyasztásával. Szívbetegség esetén napi 500-1000 mg C-vitamin, 1000 mg magnézium, 500 mg L-Arginin bevitele szintén javasolt.

Dr. Gulyás Tamás