Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Amit az ételallergiáról tudni kell

Az allergia olyan, egyébként ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre. Az allergia laboratóriumi tesztekkel kimutatható.

Az ételallergia nem keverendő össze az intoleranciával, melyet egy másik típusú immunreakció hoz létre, és a táplálék kiiktatásával a tünetek gyorsabban javulhatnak, illetve hónapok alatt a reakció le is csillapodhat.

Immunreakció

Az immunreakció elvileg egy külső támadó ellen irányulna, hogy az immunsejtek által termelt ellenanyagok ártalmatlanná tegyék a betolakodót, mind megkötve azokat, mind további immunreakciót indítva be. A további immunreakció vérbőséget, duzzanatot okoz az adott helyen, melynek lényege a további immunsejtek mihamarabbi oda jutása. A reakció része lehet például a légutak elzáródása, hogy ne jusson be a légző rendszeren keresztül sem a veszélyt jelentő anyag. Az allergiás reakció előfeltétele egy korábbi találkozás az anyaggal, vagy összetevővel és az igazi reakció a második vagy többedik találkozás után jön létre. Egyes allergének keresztreakciót is adhatnak, mint például a parlagfű-görögdinnye esetén. A keresztreakciókról és a tünetekről itt olvashat bővebben itt. >>>

Az ételallergia oka

Sajnos ételallergia esetén ez a reakció az általunk elfogyasztott ételekkel, illetve azok összetevőivel szemben alakul ki. Ennek oka általában az, hogy a bélfal korábban emésztetlenül eresztett át egy-egy ételösszetevőt, amit az immunrendszer idegenként ismert fel. A reakció azonban épp ezért a bélfal állapotával arányos lehet.

Az ételallergia tünetei

Fontos megjegyezni, hogy az étel allergia orvosi értelemben a táplálékra adott allergiás reakciót jelenti, melynek tünetei lehetnek: hányás, hasmenés, nyálkás széklet, orrfolyás, orrdugulás tüsszentés könnyezés, szemviszketés, kipirulás, kiütések, légszomj, gégeödéma vagy extrém esetben anafilaxiás sokk. Az allergén kiiktatásával a tünetek megelőzhetőek, illetve hosszú távon a reakció csökkenhető, de annak ideje hosszabb időt vesz igénybe.

Ételallergia esetén

A pozitív reakciót adó ételeket kerülni kell. E mellett fontos tudni, hogy a megfelelően megemésztett táplálék nem okoz olyan erős reakciót, így ez esetben is szóba jön a következők fogyasztása: emésztőenzimek, probiotikumok, magas Quercetin tartalmú gyümölcsök, vagy étrendkiegészítők.

Dr. Gulyás Tamás