Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Emésztés és annak zavarai

 

Gondolta volna, hogy az emésztés már a szájban elkezdődik, sőt már előtte is?

Bizony, az étel látványa már a fogyasztás előtt megindítja a nyáltermelést. A nyál pedig egyrészt emésztőenzimeket tartalmaz, melyek a cukrok és szénhidrátok emésztéséért felelősek, másrészt lúgos kémhatású, ami ezen emésztőenzimek aktivitásáért felelős.

A rágás az emésztés egyik legfontosabb része

Nagyon fontos a megfelelő mértékű és ideig tartó rágás, mielőtt lenyeljük a falatot, hogy az emésztőenzimeknek minél nagyobb felületen férjenek hozzá a szétrágott táplálékhoz. A rágás a fogakat is tisztítja, valamint hatására a megfelelő mennyiségben képződő nyál lúgos kémhatása véd a fogszuvasodás ellen.

Ha a táplálék végül lejut a gyomorba…

…ott találkozik a gyomorsavval és egyes fehérjeemésztő enzimekkel. Ezeket a fehérjebontó enzimeket a gyomor által termelt sósav aktiválja, és megkezdik a táplálék fehérje emésztését. Ha megfelelően megrágtuk a falatot, erre elegendő az idő, hiszen az enzimek a falat külső felületéhez férnek csak hozzá. Ha nem rágtunk megfelelően, akkor több emésztetlen táplálék jut tovább, melyek a vékonybelek lúgos közegében már nem ugyanúgy emésztődnek.

Következő állomás: patkóbél

A gyomrot elhagyó gyomortartalom ezt követően a patkóbélbe jut, ahol találkozik a hasnyálmirigy lúgos nyálával, illetve a máj által termelt epével. Ezek a folyadékok már az összes tápanyag emésztéséhez szükséges enzimet tartalmazzák és ezek az enzimek lúgos közegben működnek jól. Ezért lett volna fontos, hogy aminek a gyomorban kell megemésztődnie, az ott emésztődjön.

A vékonybélben továbbzajlik az emésztés és megkezdődik a felszívódás is

A vékonybél sejtjei is termelnek emésztőenzimeket, illetve már ők is megkezdik a táplálékok átalakítását. Az élénk keringés hatására a rengeteg vörösvértest ide hozza az emésztés energiájához szükséges oxigént és feltöltődnek tápanyagokkal. A zöld leveles növényekben található klorofillt közvetlenül képesek itt felvenni, melynek szerkezete a hemoglobinnal szinte egyezik, csak egy oldalláncot kell róla eltávolítani, és a benne lévő magnéziumot vasra cserélni. Ezt azért fontos megjegyezni, mert vérszegénység esetén nemcsak a vaspótlás, hanem a klorofill pótlás is fontos tényező. A vékonybélben már baktériumok is találhatók esetenként, de normális esetben kizárólag laktobacillusok. Ők sem nagy számban, hiszen számukra enyhén savas közeg lenne megfelelő.

A vastagbélben további felszívódás történik

Ezen kívül az itt található számos jó baktérium megemészti a számunkra emészthetetlen tápanyagokat, illetve egyes vitaminokat is ezek állítanak elő. A gyomorban termelődő B12-vitamin felszívódását segítő anyag (intrinsic faktor) segítségével ez a vitamin is itt szívódik fel. E mellett a folyadék visszaszívása is itt történik, végül a vastagbélben sűrűsödik be a béltartalom, majd székletként távozik. Eddig a pontig szükséges, hogy megfelelően híg legyen a béltartalom, ezért fontos a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás, a rostok ugyanis képesek visszatartani a vizet.

Emésztési zavarok

Az emésztés zavara több ponton is megtörténhet. A következmény pedig emésztési zavarok vagy a szervezetet érintő tünetek megjelenése. Az emésztés zavara főként hasi kellemetlen érzések, puffadás, gázosodás, fájdalmak, görcsök, bűzös bélgáz és széklet, székrekedés illetve hasmenés formájában nyilvánulhatnak meg. A szervezetet érintő tünetek lehetnek vérszegénység, fejlődési zavar, krónikus gyulladások, allergiák, bőrreakciók, sőt viselkedési zavarok is.

Mire figyeljünk oda?

Dr. Gulyás Tamás