Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Kánikulában sportolni?

Érdemes tudatában lennünk, hogy a 30 °C feletti kánikulában a sportolással kapcsolatban új szabályok lépnek életbe.

Persze, ezt az érzi a leginkább, aki a saját bőrén tapasztalja, mert pl. megpróbálta a hőségben teljesíteni a szokásos futóedzését, vagy rákvörösre égett egy szabadtéri medencében. Érdekes módon, sokan vannak, akik kifejezetten szeretik az extrém körülmények között végzett edzést, mert az izzadtság és a kimerültség mértékével mérik a teljesítményt. „Szeretem jól megkínozni magam” – hangoztatták például lelkesen egy korábbi Index videóban a margitszigeti futók, akik közel 40°C-ban rótták a köröket. Ez persze nem biztos, hogy olyan jó ölet. 

Futni kánikulában

A futás nem az a dolog, amit könnyű szüneteltetni. Mindenkinek kell a maga napi endorfinadagja, így teljesen ne álljunk le az edzésekkel, csak ésszerűsítsük a szokásos gyakorlatot!  Ne lepődjünk meg, ha a szokásos táv töredékére leszünk csak képesek. Az alapszabályok futásnál tehát a következők:

Vízi sportok és úszás kánikulában

Az úszás nagyon csalóka dolog, hiszen hűvös vízben szeljük a hosszokat, és aztán alaposan meglepődünk, ha a végén leégünk vagy napszúrást kapunk. Hasonló a helyzet a különféle vízi sportokkal, a szörfözéssel, az evezéssel: a kellemesen frissítő vízben nem érezzük a napsugarak erejét. Mire figyeljünk oda?

Túrázás kánikulában

Ismét egy megtévesztő sport, hiszen mi is lenne jobb, mint egy erdő hűvösében barangolni, míg mások megsülnek a városban?  Bár ez nagyszerű elképzelésnek tűnik a valóság gyakran picit eltér ettől.

Tóth Ágnes