Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Karácsonyi ütemterv

  Már az ajtónkban toporog a Mikulás, de ha most pattanna fel székéből, hogy virgács után rohangáljon, már akkor is későn lenne.

Ha már rég összeállt – persze nem csak fejben – a díszes kis Mikulás-csomag,  gratulálunk: Ön jól vette az első akadályt. De mi a helyzet a többi karácsonyi tennivalóval?

Az adventi koszorú elkészítése után  van még néhány teendő, melyet jó ütemben pánik nélkül letudhat. Vagy még inkább lelkesen elvégezhet.

 

December 2-8.

1. A mindentudó lista

Ha nem tette volna még meg, írjon egy listát az elintézendőkről. Következhet az igazi nagy feladat: az ütemezés. Kezdje a számozást az ajándékok elkészítésével, amihez még az alapanyagokat is be kell szereznie.

Ha minden évben elhatározza, hogy idén „s.k.” meglepetésekkel kedveskedik, de idő vagy ötlet híján befuccsolt a terve, készítsen ehető és iható meglepetéseket, sk. öntött gyertyát vagy karácsonyfadíszeket.

A másodikként vegye sorra, mit szeretne az ünnepi asztalon látni. Csak ezt követően tudja ugyanis összeírni bevásárló-listáját. A nagybevásárlás ugyan még ráér, de vegye számba, mi van a kamrában, spájzban, hűtőben, konyha polcokon. Hétvégén megveheti a tartós élelmiszereket, a hús kivételével.

Jó lenne azt tisztázni, hogy egyáltalán kinek szeretne ajándékot adni. Egyértelműnek tűnhet, de kicsit jobban belegondolva már nem is olyan egyszerű. Hiszen vannak a nagybácsik, nagynénik, unokatestvérek, keresztgyerekek is. Főként a vidéki rokonság venné zokon, ha éppen ők maradnának ki a szórásból. Ugyanez igaz a képeslapokra is.

Jegyezzünk meg két dolgot: a nekünk kedves ajándék nem egyenlő a másnak örömet okozóval; néha a haszontalannak tűnő csekélységek teszik igazán boldoggá a másikat.

Na, és ott van a munkahelyi ajándékozás, ami újra nagyon népszerű. Talán munkatársunknak a legnehezebb megtalálni a megfelelő meglepetést. Ráadásul a céges ünneplés már jó időben, sok helyütt december 10-én beindul.

2. Nagytakarítás

Minden háziasszony rémálma december közepén kezd testet öltött valósággá válni. Pánik helyett, inkább cselekedjen! A nagytakarításra sosem elég 1-2 nap, próbáljuk meg inkább részfeladatokra osztani és bevonni az egész családot.

December 9-15.

Amire gyakran nem jut időnk decemberben: a fodrász és a kozmetikus. Jelentkezzünk be már most hozzájuk, különben megint nem kerülünk sorra! Ezt a kis figyelmet semmiképpen ne spóroljuk meg magunktól, sokal jobb hangulatban telnek majd az ünnepek, ha csinosnak, vonzónak érezzük magunkat. Nyugodtan élvezzük ki az önmagunkra fordított időt, próbáljunk ki egy új arckezelést, feltűnőbb frizurát!

Ha még hiányzik egy-két ajándék, pótoljuk. Jövő héten már csak a „maradék” közül választhatunk. Ugyanez igaz a karácsonyfára, a kisharangra, az égőkre és a díszekre is. E két utóbbit még ellenőrizni is kell: működik-e, nem sérült-e az elmúlt egy év alatt. Gondoskodjunk a csomagolópapírokról, kísérő kártyákról is. Készítsen karácsonyi fogadótálat aszalt gyümölcsökkel, szegfűszeges naranccsal, szaloncukorral, dióval, biralmasajttal! Az ünnepi időszakban betérő vendégek értékeli fogják figyelmességét!

Kisebb még a sor a postákon. Így a képeslapokat is most érdemes kiválasztani és elküldeni – ha esetleg ajándékot is küldenénk, azt is. A küldföldre küldendő ajándékokat már két héttel karácsony előtt adjuk fel!

Ezen a hétvégén már beszerezhetjük - ha korábban még nem gondoskodtunk volna róla - a gyümölcsöket, szaloncukrot, és persze a karácsonyát! Ha ideális esetben gyerekek nélkül intézhetjük el a dolgot, így a szülők esetleg gondoskodhatnak az ő ajándékaikról is, ha még szükséges.

Remélhetőleg a nagytakarítás is befejeződött már, és helyette a tartós sütikkel foglalkozhat. Sok rágcsálni való apróság kisüthető, hiszen akár hetekig is elállnak. A családosoknak talán az utolsó hét arra, hogy megoldják a gyerekek ajándékaink becsomagolását is. Esténként vegyünk elő egyet-egyet, így Szentestére az ő ajándékaikkal már biztosan nem lesz gond.

December 16-22.

Hétvégén elején fejezzük be a csomagolást. Hét elején – ennél tovább nem érdemes húzni, különben nem kapunk szép árut – vegyük meg a romlandó élelmiszereket: húsokat, tojást, tejet és tejtermékeket.

Biztosan akad olyan ismerős, akinek elfelejtette karácsonyi jókívánságait átadni, pótolja e-mailben!

Az édességek többségét már a hét elején  elkezdhetjük sütni, hogy a hét 2. felére  maradjon, attól függően kinél mi a szokás – a székely káposzta, a halászlé, esetleg a kocsonya… stb. –, azaz, a főfogás összeállítása. Süteménysütéskor figyeljünk oda az egészségünkre is! Ha a hagyományos cukrot nyírfacukorral helyettesítjük, már egy nagyon komoly lépést tettünk a tudatos táplálkozásért!

Egy nappal az ünnep előtt már megkérhetjük a család apraját a szaloncukor és a karácsonyfadíszek kötözésére is.

December 24 – 25 – 26.

Reméljük, december 24-re már csak az utolsó simítások – fadíszítés, ételkészítés – maradtak, hogy Szenteste és karácsony meghitt, szeretetteljes hangulatban telhessen.

Az ünnepi terítékre fordítsunk kiemelt figyelmet, a fa díszítésébe pedig vonjuk be a család apróságait is!

Boldog ünnepeket kívánunk!

Vetró Rita